Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Variabilní jídlo z jednoho hrnce se skvěle hodí jako rychlá večeře pro všední den: dobře ochucený základ dodá chuť fádnějšímu krůtímu masu a rýže je sypká a nerozvařená. Nasucho opečené mandle jsou nepovinné, jídlu ale dodají chuť navíc a příjemně křupou. 

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 400 g krůtích prsou
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce ajvaru
  • 1 hrnek směsi basmati a indiánské rýže
  • 2 hrnky vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostky, krůtí maso opláchněte, dobře osušte a také ho nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Loupané mandle nahrubo nasekejte.

02.

Nasucho rozpalte vyšší pánev, ke které máte pokličku. Mandle krátce opečte, až se rozvoní a začnou zlátnout. Sesypejte je na talířek bokem a pánev vytřete suchou papírovou utěrkou.

Tip: Místo mandlí můžete použít nesolené arašídy nebo dražší, ale nesmírně chutné piniové oříšky.

03.

Pánev vraťte na oheň, přidejte trochu oleje a krátce opečte kořenovou zeleninu. Po chvíli přidejte i cibuli a orestujte ji dosklovata. Až začne cibule měknout, vložte do pánve krůtí maso, osolte, opepřete a za občasného míchání ho opečte do světle hnědé barvy.

04.

Až se odpaří tekutina, kterou pustilo maso, a v pánvi zůstane znovu jenom olej, přidejte ajvar (podle chuti zvolte jemnou nebo ostřejší verzi) a krátce ho rozmíchejte v horkém tuku.

05.

Přisypejte rýži a za stálého míchání ji krátce opečte v ochuceném základu, až se všechna zrnka obalí tukem. Přilijte vodu (nebo ještě líp jednoduchý vývar), přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a zvolna duste 18 minut. Poté plamen vypněte a nechte pod pokličkou krátce dojít. Před podáváním posypejte opečenými mandlemi a najemno nasekanou zelenou natí.

Tip: Ke konci vaření můžete přidat hrst mraženého hrášku nebo dvě až tři lžíce vařené cizrny (ta je v tomhle jídle opravdu výborná, zkuste to).

V tomto období přidávám k jídlu ráda misku kvašené zeleniny, dodá tělu vlákninu i vitaminy a pomůže přečkat zimu ve zdraví. Na domácí kysané zelí vám postačí tři ingredience, ale zkvasit můžete i jinou zeleninu.

Reklama