Hlavní obsah
3,5
(131)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Krůtí maso je mnohými považováno za suché a na pečení ne úplně nevhodné. Přitom stačí málo a třeba taková krůtí stehna se díky pouhým dvěma ingrediencím stanou šťavnatou pečínkou. Nevěříte? Zkuste to s námi!

7 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks krůtích stehen
  • 1 lžička soli
  • 75 g másla
  • 1/2 hrsti čerstvé šalvěje
  • 1 ks citronu
  • 300 ml drůbežího vývaru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. 

02.

Krůtí spodní stehna (tedy tu část, co vypadá jako palička) osolte a sůl do kůže lehce vmasírujte. 

03.

Studené máslo nakrájejte na špalíčky a spolu s pár lístky šalvěje je pěkně nastrkejte mezi kůži a maso. Na tuto fázi je potřeba asi 30 g másla.

04.

Stehna urovnejte do pekáčku, přidejte na kousky nakrájené zbylé máslo a na poloviny překrojený citron a vložte do trouby. 

05.

Když se máslo rozpustí a pečínka začne lehce hnědnout (trvá to asi 15 minut), podlijte maso drůbežím vývarem nebo vodou, přidejte zbylou šalvěj a teplotu snižte na 160 °C. Za občasného přelití, případně i otočení, pečte dalších asi 75 minut.

06.

Hotová pečená stehna podávejte se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší a přelité voňavým výpekem.

Jaká úprava krůtího masa je oblíbená u vás doma? Nám chutná krůtí burger s pohankou, krůtí roláda s mozzarellou anebo krůtí kuličky v rajčatové omáčce. Pro fajnšmekry máme košíčky z listového těsta s masovou kuličkou.

Načítám