Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Také to máte tak, že se na dovolené zamilujete do nějaké místní chuti či ingredience a pak si ji chcete připomínat i doma? Přesně to je případ klasické tuniské pasty harissa, kterou seženete i u nás. Tato tradiční směs koření dodá typickou štiplavost a exotický nádech i prostým surovinám a jednoduchým úpravám jídel.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kuřecí prsa
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 40 g harissy
Kuskusový salát
  • 200 g perlového kuskusu
  • 2 ks rajčat
  • 1 půlka salátové okurky
  • 1 lžíce koriandrové natě
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 špetky soli a pepře
Pikantní dip
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 60 g zakysané smetany
  • 40 g harissy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce koriandrové natě
Na dokončení
  • 40 g sýru feta
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 lžíce koriandrové natě
Článek

Harissa je pálivá směs koření, kterou milují například v Tunisu - základem jsou chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr, jejichž poměr a doplnění dalšími ingrediencemi se liší podle toho, v jakém regionu se vyrábí. Každopádně dodá pokrmům pálivou, kořeněnou a zemitou chuť.

Postup

01.

Smíchejte sůl, uzenou papriku a sušený česnek, touto směsí potřete kuřecí prsa a odložte stranou. Kuskus uvařte podle návodu na obalu, bude to trvat asi 20 minut. Pak jej sceďte a nechejte vychladnout.

02.

Zatímco se připravuje kuskus, nakrájejte rajčata a okurku nadrobno a dejte do větší mísy. Čerstvý koriandr nasekejte a lžíci přidejte k zelenině (zbytek koriandru přijde nakonec na ozdobu). Ochuťte šťávou z citronu, osolte a opepřete. Do mísy se zeleninou přidejte vychladlý kuskus a salát promíchejte.

03.

V menší misce důkladně smíchejte ingredience na pikantní jogurtový dip a dejte ho stranou.

Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa na něm zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhla. Pak je potřete harissou, dál opékejte a ještě párkrát otočte. Podle potřeby podlijte trochou vody. Pánev přikryjte pokličkou, snižte plamen a kuře ještě asi 6 minut poduste.

04.

Zatímco se dělá maso, nakrájejte červenou cibuli na tenké proužky. Kuskusový salát nandejte na talíř. Navrch položte rozkrájená kuřecí prsa, přidejte trochu cibule a rozdrobte sýr feta. Ozdobte zbytkem nasekaného koriandru a podávejte s připraveným jogurtovým dipem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 612,39 kJ
Bílkoviny71,27 g
Tuky27,51 g
Sacharidy80,55 g
Sůl5,02 g
SAFA9,02 g
Vláknina6,85 g
Cukry8,22 g

Načítám