Článek
Harissa je pálivá směs koření, kterou milují například v Tunisu - základem jsou chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr, jejichž poměr a doplnění dalšími ingrediencemi se liší podle toho, v jakém regionu se vyrábí. Každopádně dodá pokrmům pálivou, kořeněnou a zemitou chuť.
Postup
01.
Smíchejte sůl, uzenou papriku a sušený česnek, touto směsí potřete kuřecí prsa a odložte stranou. Kuskus uvařte podle návodu na obalu, bude to trvat asi 20 minut. Pak jej sceďte a nechejte vychladnout.
02.
Zatímco se připravuje kuskus, nakrájejte rajčata a okurku nadrobno a dejte do větší mísy. Čerstvý koriandr nasekejte a lžíci přidejte k zelenině (zbytek koriandru přijde nakonec na ozdobu). Ochuťte šťávou z citronu, osolte a opepřete. Do mísy se zeleninou přidejte vychladlý kuskus a salát promíchejte.
03.
V menší misce důkladně smíchejte ingredience na pikantní jogurtový dip a dejte ho stranou.
Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa na něm zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhla. Pak je potřete harissou, dál opékejte a ještě párkrát otočte. Podle potřeby podlijte trochou vody. Pánev přikryjte pokličkou, snižte plamen a kuře ještě asi 6 minut poduste.
04.
Zatímco se dělá maso, nakrájejte červenou cibuli na tenké proužky. Kuskusový salát nandejte na talíř. Navrch položte rozkrájená kuřecí prsa, přidejte trochu cibule a rozdrobte sýr feta. Ozdobte zbytkem nasekaného koriandru a podávejte s připraveným jogurtovým dipem.