Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Perlový nebo také izraelský kuskus je poměrně nový druh těstoviny ze semolinové mouky. Drobné kuličky opravdu připomínají malé perly a po uvaření mají příjemně jemnou, žvýkavou konzistenci. Hodí se jako příloha, ale skvělé jsou i jako základ sytých salátů.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Perlový kuskus
  • 1 hrnek perlového kuskusu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 hrnky vody
  • 1 lžička soli
Zálivka
  • 8 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Dále pak
  • 1/2 ks dýně
  • 2 ks červené cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce celého máku
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • 1 hrst zeleného salátu
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 220 °C. Z dýně odstraňte semínka a společně s červenou cibulí ji nakrájejte na podobně velké kousky o velikosti sousta. Zeleninu dejte do mísy a zakápněte pořádnou dávkou oleje. Promíchejte ji tak, aby byl každý kousek olejem dokonale pokrytý. Pak zeleninu rozložte na plech (jednotlivé kousky by měly mít kolem sebe dostatek prostoru), osolte, opepřete a dejte péct.

Tip: K zelenině můžete podle chuti přihodit i pár rozpůlených kapustiček nebo kousek papriky.

02.

Zatímco se zelenina peče, uvařte kuskus. V hrnci zahřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu a kuskus za stálého míchání krátce orestujte. Když začnou kuličky jemně hnědnout, zalijte ho vodou (nebo ještě lépe vývarem z odřezků a natí), osolte a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a pod částečně odklopenou pokličkou uvařte do měkka.

Tip: V návodu na balíčku nejčastěji prodávaného perlového kuskusu najdete informaci, že se má vařit 20 minut. Já mám ráda těstoviny uvařené spíš na skus a konzistence kuskusu mi nejvíc vyhovuje po 15 minutách varu. Ochutnejte a dobu varu vylaďte podle chuti.

03.

Zatímco se vaří kuskus, dobře prošlehejte metličkou všechny suroviny na zálivku. Z uvařeného kuskusu sceďte přebytečnou vodu a přesypejte ho do salátové mísy. Zalijte asi polovinou připravené zálivky, promíchejte a nechte chvíli zchladnout.

04.

Asi po 20 minutách pečení promíchejte zeleninu na plechu, měla by už být částečně měkká a voňavá. Posypejte ji mákem, na kraj plechu přihoďte pekanové ořechy a nechte už jenom krátce dopéct – postačí 5 minut. Od trouby neodcházejte a hlídejte ořechy, ať se nespálí!

05.

Upečenou zeleninu a ořechy nechte chvíli zchladnout a poté je společně s hrstí zelených lístků zlehka vmíchejte do kuskusu. Zakápněte ještě trochou zálivky a salát podávejte vlahý.

Tip: Pro vydatnější verzi posypejte salát rozdrobeným sýrem feta: k pečené dýní a izraelskému kuskusu se perfektně hodí.

Máte kuskus a váháte, co všechno se s ním dá dělat? Šikovný je kuskus jako zavářka do polévky anebo mléčný kuskus nasladko s ovocem, případně mléčný kuskus s ořechy. Skvělé jsou také křupavé řízky obalované v kuskusu.

Izraelský kuskus nápadně připomíná maďarskou těstovinu tarhoňu. CO JE TO TARHOŇA A RECEPTY PRO INSPIRACI: Tarhoňa se slaninou a vejcem | Tarhoňa po maďarsku se zbylými bramborami | Tarhoňa s vepřovým masem | Perkelt či guláš s tarhoňou | Kuře s tarhoňou a zeleninou

Reklama

Načítám