Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Snažíte se snížit spotřebu masa anebo je vaším cílem zařadit víc luštěnin? V každém případě se můžete inspirovat skvělými fazolovými karbanátky, které se hodí k večeři dětem i jako oběd do krabičky.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Karbanátky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks mrkve
  • 250 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 plátek tmavého toastového chleba
Avokádová salsa
  • 1 ks avokáda
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno. Do pánve vlijte větší lžíci oleje a cibuli nechte zesklovatět.

02.

Fazole z konzervy (anebo vařené červené fazole) slijte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Může mít hrubší konzistenci, nemusí být úplně hladká. Přidejte k ní restovanou cibuli, mrkev nastrouhanou najemno (asi 30–35 g), protlak, prolisovaný česnek a oregano. Toustový chleba rozmixujte najemno a také přidejte k fazolím (bude stačit množství kolem 25 g). Směs dobře promíchejte.

03.

Z fazolové směsi vytvarujte navlhčenýma rukama 4 karbanátky silné asi 2 cm. Položte na plech vyložený pečicím papírem.

04.

Pečte při 200 °C 30–35 minut. Po upečení nechte na plechu odpočinout asi 5 minut.

05.

Avokádo rozmačkejte vidličkou. Zakápněte limetkovou šťávou podle chuti. Přidejte prolisovaný česnek, mletý římský kmín a sůl a promíchejte. Spolu se zakysanou smetanou podávejte s karbanátky.

Reklama

Načítám