Článek
Tento koláč bez mouky je vlastně obdobou piškotového těsta, jen mouku v receptu nahrazují ořechy. Jeho příprava je snadná, jen je třeba dodržovat opatrné míchání, aby nespadl sníh.
Postup
01.
Ořechy namelte (nasekejte) najemno. Nachystejte si formu, ideálně s okrajem, který jde sundat: okraj vymažte olejem a na spodní díl dejte pečicí papír. Troubu předehřejte na 150 °C.
02.
Pak začněte s přípravou těsta: Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s cukrem do hladké, nadýchané a skoro bílé pěny. Ručním šlehačem to trvá asi 5 minut. Ve druhé míse z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
03.
K vyšlehaným žloutkům přidejte namleté ořechy a prášek do pečiva a zamíchejte. Do ořechové směsi opatrně přidávejte po částech sníh z bílků a velmi zlehka ho vařečkou či stěrkou zapracujte, aby vzniklo nadýchané těsto.
04.
Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte. Můžete ho ještě posypat nahrubo nalámanými ořechy, ale není to potřeba. Pečte asi 20 minut. Hotový koláč nechte ve formě dokonale vystydnout a teprve potom můžete sundat kraje formy a moučník nakrájet.



