Hlavní obsah
3,0
(29)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Zůstaly vám ještě zásoby vlašských ořechů od Vánoc? Pusťte se s námi hned do pečení dortu! Ingrediencí je totiž potřeba opravdu jen pár a pro ty, co musí držet bezlepkovou dietu, máme skvělou zprávu: mohou si ho dát bez problémů taky!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 3 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 150 g tuku
Článek

Postup

01.

Ořechy proberte, vložte do mlýnku nebo sekáčku a namelte (nasekejte) je najemno. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s cukrem do hladké nadýchané pěny. Ručním šlehačem to trvá asi 5 minut a pěna má světlounce žlutou, skoro bílou barvu. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh.

02.

K vyšlehaným žloutkům přidejte namleté ořechy a pro jistotu můžete přidat i polovinu sáčku prášku do pečiva. Opět chvíli šlehejte, až se vše spojí dohromady. Nakonec do těsta přimíchejte sníh z bílků.

Foto: Mona Martinů

Do žloutků s cukrem přidejte sníh z bílků a ořechyFoto: Mona Martinů

03.

V mém případě jsem na pečení použila jen obruč, u které jde snadno nastavit průměr, jaký potřebujete. Aby měla dno, omotala jsem ji pečicím papírem.

Formu s papírovým dnem položte na plech, vytřete ji pomocí papírové utěrky nebo ubrousku troškou oleje a nalijte do ní našlehané těsto. Nakonec ho posypte sezamovým semínkem nebo hrubě nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30–35 minut. Pozor ale, během této doby troubu neotvírejte, nebo se vám dort trochu propadne jako mně...

Foto: Mona Martinů

Těsto nalijte do vymazané formy a dort vložte do troubyFoto: Mona Martinů

04.

Dort vyndejte z trouby, nechte lehce vychladnout a potom ho ozdobte ořechy nebo ovocem.

Související témata:

Načítám