Hlavní obsah

Vynikající bramborové knedlíky

Hodnocení:
(45)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Bramborové knedlíky jsou typickou českou přílohou a asi jen málokdo si bez nich dovede představit třeba vepřové výpečky se špenátem. O svůj recept na ně se podělila i naše čtenářka Magda Hendrychová. Tenhle recept dostala od známé před dvaceti lety a prý se ještě nestalo, aby se nepovedly!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • 1 lžíce octa 8%
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oškrábejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Když jsou hotové, slijte je, zasypte asi polovinou mouky a rozmělněte je šťouchadlem na brambory. Pak je vyklopte na pracovní desku nebo kuchyňský vál.

Krok 2: Brambory nechte zchladnout tak, abyste je mohli zpracovávat rukama. Pak uprostřed vytvořte důlek, do toho rozklepněte dvě vajíčka, přidejte lžíci octa a zbytek mouky prosáté se lžičkou kypřicího prášku do pečiva. Mouka nemusí být nutně polohrubá – použít můžete i hrubou mouku nebo ji z poloviny nahradit krupicí, každý má rád trochu jinou konzistenci hotových knedlíků.

Foto: Petr Makovička

Krok 3: Z uvedených surovin vypracujte tuhé hladké těsto, které drží pohromadě. V případě potřeby můžete trochu mouky přidat – záleží na kvalitě (vodnatosti) brambor i velikosti vajec. Těsto každopádně musí držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce.

Krok 4: Z těsta vytvarujte 3–4 pravidelné válečky, které se pak budou dobře krájet. Ty pak vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. Pro mnohé jednodušší příprava možná bude v páře – knedlíky opatrně položte na napařovací vložku do hrnce s trochou vody, zakryjte poklicí a „vařte“ také asi 15–20 minut. Hotový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 5: Uvařený knedlík nakrájejte bílou nití nebo ostrým nožem na plátky a můžete servírovat!

ynezorPumanzeSaNyknalC