Hlavní obsah
3,3
(164)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Bramborové knedlíky jsou typickou českou přílohou a asi jen málokdo si bez nich dovede představit třeba vepřové výpečky se špenátem nebo svatomartinskou husu.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • 1 lžíce octa 8%
Článek

Postup 

01.

Brambory oškrábejte a uvařte je v osolené vodě doměkka.

02.

Když jsou hotové, slijte je, zasypte asi polovinou mouky a rozmělněte je šťouchadlem na brambory.

03.

Pak je vyklopte na pracovní desku nebo kuchyňský vál.

04.

Brambory nechte zchladnout tak, abyste je mohli zpracovávat rukama.

05.

Pak uprostřed vytvořte důlek, do toho rozklepněte dvě vajíčka, přidejte lžíci octa a zbytek mouky prosáté se lžičkou kypřicího prášku do pečiva. Mouka nemusí být nutně polohrubá – použít můžete i hrubou mouku nebo ji z poloviny nahradit krupicí, každý má rád trochu jinou konzistenci hotových knedlíků.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Z uvedených surovin vypracujte tuhé hladké těsto, které drží pohromadě. V případě potřeby můžete trochu mouky přidat – záleží na kvalitě (vodnatosti) brambor i velikosti vajec. Těsto každopádně musí držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce.

07.

Z těsta vytvarujte 3–4 pravidelné válečky, které se pak budou dobře krájet. 

08.

Ty pak vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Krok 5: Uvařený knedlík nakrájejte bílou nití nebo ostrým nožem na plátky a můžete servírovat!

Tip: Pro mnohé jednodušší příprava možná bude v páře – knedlíky opatrně položte na napařovací vložku do hrnce s trochou vody, zakryjte poklicí a „vařte“ také asi 15–20 minut. Hotový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý.

Na domácí bramborové knedlíky prostě není, co říkáte?

Reklama