Článek
Postup
Krok 1: Brambory oškrábejte a uvařte je v osolené vodě doměkka.
Krok 2: Když jsou hotové, slijte je, zasypte asi polovinou mouky a rozmělněte je šťouchadlem na brambory.
Krok 3: Pak je vyklopte na pracovní desku nebo kuchyňský vál.
Krok 4: Brambory nechte zchladnout tak, abyste je mohli zpracovávat rukama.
Krok 5: Pak uprostřed vytvořte důlek, do toho rozklepněte dvě vajíčka, přidejte lžíci octa a zbytek mouky prosáté se lžičkou kypřicího prášku do pečiva. Mouka nemusí být nutně polohrubá – použít můžete i hrubou mouku nebo ji z poloviny nahradit krupicí, každý má rád trochu jinou konzistenci hotových knedlíků.
Krok 6: Z uvedených surovin vypracujte tuhé hladké těsto, které drží pohromadě. V případě potřeby můžete trochu mouky přidat – záleží na kvalitě (vodnatosti) brambor i velikosti vajec. Těsto každopádně musí držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce.
Krok 7: Z těsta vytvarujte 3–4 pravidelné válečky, které se pak budou dobře krájet.
Krok 8: Ty pak vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut.
Krok 5: Uvařený knedlík nakrájejte bílou nití nebo ostrým nožem na plátky a můžete servírovat!
Tip: Pro mnohé jednodušší příprava možná bude v páře – knedlíky opatrně položte na napařovací vložku do hrnce s trochou vody, zakryjte poklicí a „vařte“ také asi 15–20 minut. Hotový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý.
HUSA, NEBO ROVNOU CELÉ SVATOMARTINSKÉ MENU?
Na domácí bramborové knedlíky prostě není, co říkáte?