Článek
Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak při vaření ušetřit?
Postup
01.
Květák omyjte a rozeberte na středně velké růžičky (použít můžete i hezké pevné světlé listy, které přiléhají ke hlávce). Vložte je do hrnce a zalijte vařící vodou z rychlovarné konvice. Osolte a krátce předvařte, postačí 4–5 minut. Uvařený květák sceďte a nechte okapat.
Tip: Proč radím zalít květák vodou z rychlovarné konvice? Ušetříte čas i energii potřebnou na uvaření vody v hrnci. Je to sice malá, ale přesto úspora. Zapamatujte si tenhle trik a používejte ho třeba i při vaření těstovin.
02.
03.
Do vymazaného pekáčku rozložte uvařený květák v jedné vrstvě, větší růžičky rozkrojte na poloviny, menšími zaplňte mezery. Rovnoměrně je přelijte sýrovou směsí tak, aby se dostalo víceméně na všechny. Část sýru zůstane na růžičkách a bude to vypadat, že je zálivky málo, ale nebojte se, v troubě hezky vyskočí. Pekáček vložte do trouby (nemusíte ani čekat na signál, že už je předehřátá), a pečte 35-40 minut, až povrch hezky zezlátne.
04.
Když budete jídlo podávat jenom se zeleninou (já jsem k němu udělala řecké tzatziki z darované okurky), nakrmíte čtyři hladovce. Když přidáte pár brambor nebo bramborové kaše, rozdělíte ho i na šest porcí.
Vaříme levně
Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:
Květák je skvělá surovina a nemusí být zrovna smažený! Milovníci kořeněných jídel ho ocení v pokrmu z jedné pánve inspirovaném indickou kuchyní, jednoduché květákové placičky milují děti a připravit z něho můžete i dietní „smažák“.