Hlavní obsah
3,8
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tohle jídlo z květáku je velmi chutné a příprava opravdu jednoduchá. Je plné bílkovin a vynikající i druhý den v krabičce do práce.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 200 g goudy
  • 4 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Květák omyjte a rozeberte na středně velké růžičky (použít můžete i hezké pevné světlé listy, které přiléhají ke hlávce). Vložte je do hrnce a zalijte vařící vodou z rychlovarné konvice. Osolte a krátce předvařte, postačí 4–5 minut. Uvařený květák sceďte a nechte okapat.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C. Menší pekáček vymažte pomocí ubrousku olejem. Do velké mísy nastrouhejte sýr nahrubo, přidejte vejce a zakysanou smetanu, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

03.

Do vymazaného pekáčku rozložte uvařený květák v jedné vrstvě, větší růžičky rozkrojte na poloviny, menšími zaplňte mezery. Rovnoměrně je přelijte sýrovou směsí tak, aby se dostalo víceméně na všechny. Část sýru zůstane na růžičkách a bude to vypadat, že je zálivky málo, ale nebojte se, v troubě hezky vyskočí. Pekáček vložte do trouby (nemusíte ani čekat na signál, že už je předehřátá), a pečte 35-40 minut, až povrch hezky zezlátne.

04.

Když budete jídlo podávat jenom se zeleninou (např. řecké tzatziki z darované okurky), nakrmíte čtyři hladovce. Když přidáte pár brambor nebo bramborové kaše, rozdělíte ho i na šest porcí.

Květák je skvělá surovina a nemusí být zrovna smažený! Milovníci kořeněných jídel ho ocení v pokrmu z jedné pánve inspirovaném indickou kuchyní, jednoduché květákové placičky milují děti a připravit z něho můžete i dietní „smažák“.

Reklama

Související témata:

Načítám