Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Bramborové lokše možná děláte jako přílohu ke svatomartinské huse. Dnes vám přinášíme recept, jak je povýšit na samostatný hlavní chod. Ideální způsob, jak skvěle zužitkovat zbytek svatomartinské husí pečínky.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na lokše
  • 500 g vařených brambor ve slupce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce husího sádla
Na povidlovou omáčku
  • 200 g švestkových povidel
  • 150 ml masového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
K podávání
  • 250 g husího masa
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte bramborové lokše. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy.

02.

Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte.

03.

Ihned (po osolení těsto řídne) vyválejte na hrubou moukou posypaném válu tenké placky a z obou stran je pečte na rozpálené suché pánvi nebo pokud máte plynový sporák, na čisté litinové plotýnce. Nakonec je mašlovačkou potřete rozpuštěným husím sádlem.

04.

Teď je čas na jednoduchou povidlovou omáčku. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a vzniklou jíšku zalijte trochou masového (klidně uzeného) vývaru. Vše šlehejte ruční metlou, přiveďte k varu a vařte cca 5 minut.

05.

Do vzniklé směsi přidejte povidla, vše smíchejte a chvíli vařte. Omáčku dochuťte skořicí a solí.

Foto: Svatava Vašková

Bramborové lokše servírujte s obraným masem z pečené husy nebo kachny a povidlovou omáčkou Foto: Svatava Vašková

Svatomartinské menu – 20 svátečních receptů. Od polévky přes zelí až po husičku

Reklama