Hlavní obsah
3,1
(69)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Opravdový význam svatomartinské tradice už se dnes trochu zapomíná, ale zrovna její gastro složku více než ochotně dodržuje leckdo – a není vůbec divu, když se jedná o šťavnatou husičku. Rozhodně stojí za to si tuto lahůdku dopřát alespoň jednou do roka.

20 min.
Příprava
5 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 3 kg husy
  • 4 ks jablek
  • 3 ks cibule
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
Článek

Pokud nemáte to štěstí, že vlastníte vy či vaši známí hejno hus, tak se s tímto lahodným masem moc často na talíři nesetkáte. Takže když už přijde tato radostná událost, je dobré nic nepodcenit. Nemusíte se bát. Stačí vám jen pár surovin a trpělivost.

Postup

01.

Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem.

02.

Očištěnou husu (pokud jste ji koupili i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku) zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. Prsy dolů husu položte do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C.

03.

Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete část tuku slít), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. 

04.

Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem. Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa, máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C).

Foto: Eva Malúšová

A nezapomeňte ani na svatomartinské vínoFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím si hravě připravíte bramborové knedlíky nebo lokše a zelí. Zkuste červené zelí s perníkem nebo obměnu ve formě zelí kedlubnového. 

Husu bychom měli. A teď ještě zbytek ze svatomartinského menu! A jestli máte raději kachnu, zkuste tu s karlovarským knedlíkem a se zelím nebo se naučte báječná konfitovaná stehna.

Reklama

Načítám