Hlavní obsah
3,1
(66)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Opravdový význam svatomartinské tradice už se dnes trochu zapomíná, ale zrovna její gastro složku více než ochotně dodržuje leckdo – a není vůbec divu, když se jedná zrovna o šťavnatou husičku.

20 min.
Příprava
20 min.
Příprava
5 hod., 10 min.
Vaření
5 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 husa
  • 4 jablka
  • 3 cibule
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem.

02.

Očištěnou husu (pokud jste ji koupili i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku) zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. Prsy dolů husu položte do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C.

03.

Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete část tuku slít), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. 

04.

Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem. Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa, máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C).

Foto: Eva Malúšová

A nezapomeňte dostatečně podlévat svatomartinským vínem!Foto: Eva Malúšová

05.

Mezitím si hravě připravíte bramborové knedlíky nebo lokše a zelí. Zkuste červené zelí s perníkem nebo obměnu ve formě zelí kedlubnového. 

Husu bychom měli. A teď ještě zbytek ze Svatomartinského menu! A jestli máte raději kachnu, zkuste tu s karlovarským knedlíkem a se zelím nebo se naučte báječná konfitovaná stehna.

Reklama

Související témata: