Hlavní obsah
3,7
(39)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tohle jídlo v japonském stylu chutná i dětem: křupavé kuře s hustou a voňavou máslovou omáčkou je skvělé! A navíc je na stole do půl hodiny. Nezalekněte se několika trochu exotických ingrediencí: seženete je běžně v obchodních řetězcích a otevřená balení vám vydrží opravdu dlouho.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Omáčka
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce saké
  • 1 lžička rýžového octa
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 60 g másla
K dokončení
  • 1 lžička sezamu
Článek

Postup

01.

Na přípravu potřebujete vykostěná kuřecí stehna s kůží. Takhle zpracované maso se neshání lehce, kupte tedy horní kuřecí stehna a vykostěte je doma: ostrým nožem udělejte zářez podél kosti z vnitřní strany masa, ořízněte maso z obou kloubů a kost vyjměte (a použijte s jinými odřezky do kuřecího vývaru).

Tip: Vykostit kuřecí stehna není složité a dokřupava opečená lepkavá kůžička krásně kontrastuje s jemným masem. Jestli se vám do toho ale nechce, můžete použít kuřecí stehenní řízky bez kůže.

02.

Maso z obou stran osolte a okořeňte špetkou čerstvě mletého pepře. Ve velké pánvi, ke které máte poklici, rozpalte olej na vyšší teplotu (stupeň 8 z 10) a vložte do ní kuře kůží dolů. Opékejte ho asi 4–5 minut, až bude kůže křupavá a opečená dohněda. Nesnažte se ho násilím obracet a odlepit od pánve: až bude kůže hotová, maso se pustí samo.

03.

Opečená stehna obraťte a opečte 4–5 minut i z druhé strany. Do pánve vlijte vodu (podle velikosti pánve a výšky masa budete potřebovat 70 až 120 ml), přiklopte poklicí tak, aby mohla pára malým otvorem unikat, stáhněte plamen a duste asi 10 až 15 minut, až se tekutina téměř odpaří.

Tip: Na tenhle způsob přípravy se nejlíp hodí poklice s parním ventilem.

04.

Mezitím v misce dobře promíchejte sójovou omáčku, saké, rýžový ocet a cukr, až se cukr rozpustí.

Tip: Všechna tato dochucovadla najdete v koutku s asijskými potravinami. Vybírejte sójovou omáčku vyrobenou klasickým způsobem fermentace.

05.

Až se tekutina v pánvi vyvaří na tuk, zkontrolujte, zda je dobře uvařená nejsilnější část masa, a případně ještě trochu vody dolijte, nemělo by to být ale nutné. Stáhněte plamen na minimum, vlijte připravenou omáčku, přidejte studené máslo a už jenom krátce prohřejte. Až se máslo rozpustí a vytvoří hustou a lesklou glazuru, pánev nakloňte a maso jí párkrát prolijte.

06.

Podávejte ihned. Jako příloha se nejvíc hodí dobrá rýže a trocha napařené zeleniny, já jsem použila krátce blanšírovanou divokou brokolici. Před servírováním můžete maso posypat sezamovými semínky.

Zbylé saké a rýžový ocet použijte do dalších asijských jídel. Zkusit můžete vepřovou panenku se zázvorem nebo čínský voňavý červený bůček.

Související témata:

Načítám