Hlavní obsah

Recepty s pečivem: Vynikající vajíčková pomazánka

Foto: Greta Blumajerová

Vaječná pomazánka na křehkém čerstvém chlebu opravdu zasytí

Vzpomínáte na vaječnou pomazánku? Nejen kolem Velikonoc ji dělaly snad všechny maminky a oblíbená byla i ke svačině v mateřských školkách. Recept na ni najdete v dnešním článku, který je zároveň prvním dílem našeho nového úterního seriálu Recepty s pečivem!

Článek

Každé úterý se teď budete moct těšit na recepty, ve kterých zužitkujete nejen čerstvé pečivo, jako třeba dnes, ale i pečivo, které začíná tvrdnout. V plánu máme žemlovky, topinky nebo třeba různé druhy knedlíků. Na začátek jsme ale zvolili tento vskutku jednoduchý recept na vaječnou pomazánku, která nikdy nezklame. Natož o Velikonocích!

Na 4 svačinové porce potřebujete: 100 g másla, 3 vajíčka, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 šalotky nebo 1/2 menší cibule, sůl, čerstvě mletý pepř a tmavý chléb. Na ozdobu se hodí nasekaná pažitka nebo petrželka.

Postup:Máslo nejdřív nechte změknout, aby se dobře šlehalo, a vajíčka uvařte natvrdo (od začátku varu asi 8 minut). Uvařená vajíčka zalijte několikrát studenou vodou, až vychladnou. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. V míse ušlehejte máslo do hladké pěny, přidejte nastrouhaná vajíčka, jemně nasekanou šalotku nebo cibuli, podle chuti přimíchejte také plnotučnou hořčici, sůl a jemně mletý pepř.

Pomazánku dobře umíchejte, pokud ji chcete mít hodně jemnou, klidně ji ještě prošlehejte elektrickým šlehačem. Pomazánku nechte chvíli v teple odpočinout, aby máslo neztuhlo, a mažte ji na čerstvý tmavý chléb. Je prostě úžasná!

Dalších pět skvělých receptů na pomazánky s jarními ingrediencemi najdete zde, tak neváhejte a ochutnávejte. Příští úterý v seriálu Recepty s pečivem najdete recept na jarní nádivku z toastového chleba!

ynezorPumanzeSaNyknalC