Článek
Chcete na letní oslavě zazářit? Pak sáhněte po tomto receptu. Čokoládovo-oříškové dortíčky chutnají skvěle! Jedná se o výjimečnou domácí zmrzlinu. A můžete ji připravit v jakékoli vhodné formičce, takže lze „vyvenčit“ i ty, které jinak používáte jen na výrobu vánočního cukroví.
Postup
01.
Den předem namočte do vody 200 g lískových ořechů a 80 g nesolených kešu ořechů. Datle namočte asi hodinu před přípravou do kokosového mléka. 30 g lískových oříšků a hořkou čokoládu nasekejte a odložte stranou.
02.
Připravte si korpus: Namočené datle i s mlékem rozmixujte, přidejte mleté mandle, cukr, sůl a kakao. Rozmixujte dohladka. Do hladké směsi vmíchejte nasekané lískové ořechy a nasekanou čokoládu a krátce rozmixujte.
Směs rozdělte do plastových košíčků na muffiny (nebo jiných formiček) a vypoulenou stranou lžíce ji zarovnejte. Formičky vložte do mrazáku.
03.
Nachystejte si náplň: Lískové a kešu ořechy sceďte a vložte do mixéru. Mixujte a postupně přidejte mandlové mléko, javorový sirup, vanilkový extrakt, sůl, kakao a kokosový olej. Během mixování dle potřeby občas seškrábněte směs ze stran nádoby.
04.
Z mrazáku vyndejte formičky se zmrzlým korpusem a rovnoměrně na ně rozdělte náplň. Pak vložte znovu do mrazáku. Jakmile náplň ztuhne, vyndejte je a naneste na každý lžičkou vrstvičku lískooříškové pomazánky. Ozdobně ji rozetřete a znovu nechte zamrazit. Z mrazáku dortíky vyndejte těsně před podáváním.