Hlavní obsah
3,2
(70)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Celozrnná špaldová mouka, mrkev, jen trochu oleje... Ideální základ sytého a zdravého moučníku. A když do těsta přidáte tvaroh pro vláčnost, pomeranč pro vůni a mandle pro chuť a živiny, vytvoříte výbornou a vláčnou bábovku, jakou jste už dlouho nejedli.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks pomeranče
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

4 střední mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno. Na stejném struhadle nastrouhejte oranžovou část pomerančové kůry, tu určitě nevynechejte, protože bábovku krásně ovoní.

02.

Tvaroh prošlehejte s cukrem, olejem, vejci, skořicí, hřebíčkem a solí, přidejte mouku, mandle, kypřicí prášek a nakonec vmíchejte mrkev a pomerančovou kůru.

Tip: K mrkvi se báječně hodí i čerstvý, kandovaný nebo sušený zázvor, badyán či perníkové koření. Přidat můžete rozinky v rumu nebo hrst sekaných ořechů.

03.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku. Bábovku krájejte, až zcela vychladne.

Baví vás sladké pečení se zeleninou? Vyzkoušejte také čokoládový koláč s řepou, mrkvový dort nebo třeba bezlepkový bramborový mazanec či dýňový dort s karamelem! Výborná je i cuketová bábovka z tvarohového těsta.

Reklama

Načítám