Hlavní obsah

Velikonoce: Vláčná mrkvová bábovka s jogurtem, ořechy a brusinkami

Hodnocení:
(209)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

„Vždyť to chutná jako dort a vůbec ne jako bábovka!“ byla reakce prvního ochutnavače tohoto hrnkového dezertu. Poté mi vysvětlil, že bábovky, jak je zná, jsou spíše vyschlejšího charakteru. Díky jogurtu (a hromadě šťavnaté mrkve) je tohle těsto naopak parádně vláčné a místo obligátní cukrové krusty ho zdobí svěží krémová poleva. V bábovce potěší i rumové brusinky a vlašské ořechy a roztomilá vajíčka zase dodají velikonoční veselost.

Ingredience pro:
1 bábovku
Na bábovku (mouku můžete dát bílou pšeničnou a koření jen perníkové)
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 2 hrnky mrkve nastrouhané najemno
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 3 lžíce tuzemského rumu
  • 1 špetka soli
Na polevu
  • 150 g sýru žervé
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čokoládovo-cukrová vajíčka
Článek

Postup

Krok 1: Hrnek používám větší, o objemu 250 ml. Sušené brusinky nebo rozinky nechte den předem nabobtnat v rumu nebo je s ním krátce zahřejte, aby se nasákly. Ořechy nasekejte nahrubo, mrkev (350 g) nastrouhejte najemno.

Krok 2: Změklé máslo (125 g) nebo rostlinný olej prošlehejte s cukrem a postupně zapracujte vejce, jogurt (180 g), všechno koření (nebo perníkovou směs), mouku (260 g), kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Přidejte brusinky, mrkev a ořechy.

Krok 3: Vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Krok 4: Smíchejte suroviny na polevu (místo medu dejte klidně moučkový cukr) a natřete na bábovku. Pokud chcete, aby po ní spíše stékala, zřeďte ji trochou rozpuštěného másla, případně mlékem. Vajíčky ozdobte až těsně před podáváním cukrová poleva vlhkem změkne a pouští trochu barvu.

Bábovku klidně ozdobte jen sekanými ořechy, škrabkou vytvořenými plátky mrkve nebo roztomilými marcipánovými mrkvičkami. Návod na ně najdete v receptu na tento mrkvový dort s ořechy.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek