Hlavní obsah
3,8
(4)
Foto: © Česká televize - Autor: Koňaříková Eva

Foto: © Česká televize - Autor: Koňaříková Eva

Další díl pořadu Peče celá země je za námi a s ním i nelehká technická výzva - pečené pražské koule. Jak si s tímto receptem poradíte vy? Obstáli byste podobně jako někteří soutěžící?

1 hod., 10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
14 koulí
Buflery
  • 2 ks žloutků
  • 2 ks bílku
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 15 ml vody
Oříškový krém
  • 40 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %
  • 40 g 33% smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 40 g lískooříškové pomazánky
Cukrový rozvar
  • 300 g cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 150 g jemně nasekaných lískových oříšků
Čokoládová poleva
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g kokosového oleje
  • 100 g mléčné čokolády
  • 25 g kokosového oleje
  • 100 g karamelové čokolády
Článek

Připadáte si jako ostřílený cukrář a jen tak nějakého dortu nebo zákusku se nezaleknete? Pak pro vás bude technická výzva z pořadu Peče celá země to pravé. Zkuste si doma upéct pražské koule a sami posuďte, zda vám nejvíc chutnají ty z hořké, mléčné nebo karamelové čokolády.

Postup

01.

Na buflery: Bílky a cukr společně vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky lehce prošlehejte s vodou, přidejte asi třetinu mouky a promíchejte. Ihned spojte s ušlehaným sněhem, následně vmíchejte zbytek prosáté mouky.

02.

Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10 mm nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení buflery o průměru 4 cm (minimálně 28 kusů). Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C na horkovzduch dozlatova asi 15-20 minut.

Foto: © Česká televize / Koňaříková Eva

Kdo podle vás vytvořil nejlepší kuličky? A zvládli byste je také?Foto: © Česká televize / Koňaříková Eva

03.

Na oříškový krém: Čokoládu a oříškovou pastu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte dohladka. Nechte zchladnout a zhoustnout, pak zašlehejte máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou krém nastříkejte na polovinu buflerů, spojte s druhou polovinou a dejte zatuhnout.

04.

Na cukrový rozvar: Nejprve opražte nasekané lískové oříšky. Cukr s vodou svařte na teplotu 113 °C. Do rozvaru máčejte postupně ztuhlé koule z buflerů a ihned je obalte v pražených lískových oříšcích. Nechte vychladnout.

05.

Hořkou čokoládu rozpusťte s 50 g kokosového oleje, vedle čokoládu bílou s 25 g kokosového oleje a ještě zvlášť samotnou karamelovou čokoládu. Postupně v nich namočte všechny koule. Vytvořte 8 hořkých, 4 mléčné a 2 karamelové.

06.

Servírujte v pyramidě na čtvercovém talíři. Koule sestavte do pyramidy o třech patrech tak, aby v každém byla viditelná jen jedna barva. (Druhá karamelová bude uprostřed spodního patra mezi hořkými.)

Porotce Peče celá země Josef Maršálek si zkusil i druhou stranu mince, když se zúčastnil soutěže StarDance. Co všechno víte o tomto pořadu? Otestujte se!

Peče celá země: III. řada

Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef MaršálekMichaela Landová, moderuje dvojice Václav KoptaTereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.

Načítám