Hlavní obsah
3,6
(18)
Foto: Koňaříková Eva

Foto: Koňaříková Eva

Přišel čas na něco sladkého! Zkuste tentokrát upéct brněnský točený dort podle pořadu Peče celá země. Poradíte si s cukrářskou výzvou lépe než soutěžící?

1 hod., 20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Mandlový plát
  • 300 g bílků
  • 230 g krupicového cukru
  • 140 g mandlové mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 70 g oleje
Pistáciový krém
  • 400 ml mléka
  • 3 ks žloutků
  • 40 g hladké mouky
  • 110 g krupicového cukru
  • 160 g pistáciové pasty
  • 335 g másla
Na sestavení dortu
  • 200 g rybízové marmelády
Článek

Další díl pořadu Peče celá země je za námi a s ním i nová cukrářská výzva. Troufnete si na ni? Brněnský točený dort sice vypadá jako pořádně záludný zákusek, ale s naším postupem krok za krokem ho určitě zvládnete.

Peče celá země: III. řada

Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef MaršálekMichaela Landová, moderuje dvojice Václav KoptaTereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.

Postup

01.

Na mandlový plát: Připravte si dva plechy s pečicím papírem. Jeden vyložte papírem na pečení se dvěma vyznačenými kruhy o průměru 15 cm, druhý použijte na celý plát. Troubu předehřejte na 220 °C (horní i dolní ohřev). Bílky vyšlehejte do pevného sněhu za postupného přidávání cukru. Stěrkou vmíchejte prosátou hladkou mouku se škrobem, následně přidejte mandlovou mouku. Nakonec vlijte olej a dobře promíchejte.

02.

Těsto rozetřete na výšku 1 cm na připravené plechy (tedy 2× kruh a 1× obdélník) a dejte postupně péct do vyhřáté trouby na 9–10 minut, až jsou lehce dozlatova. Ihned po upečení stáhněte pláty i s papírem z plechu a překlopte na čisté archy papíru lehce poprášené moukou. Nechte vychladnout.

03.

Na pistáciový krém: Mléko zahřejte v rendlíku, žloutky prošlehejte v misce s cukrem a přimíchejte k nim mouku. Asi polovinu teplého mléka nalijte na žloutky, promíchejte a vraťte zpět ke zbytku mléka. Za stálého míchání přiveďte k varu a při nižší teplotě řádně povařte. Stáhněte ze sporáku a vmíchejte pistáciovou pastu. Za občasného míchání nechte vychladnout, pak přidejte kousky másla a vyšlehejte do krému.

04.

Na dokončení: Plát oříznutím zarovnejte a pomažte marmeládou. Marmeládou pomažte i oba upečené kruhy korpusu. Necelou polovinu pistáciového krému odložte stranou, zbytek rozdělte mezi plát a oba kruhy. Krém rovnoměrně rozetřete.

Pomazaný plát rozkrojte po delší straně na 3 pruhy. První pruh stočte do rolády a položte na střed prvního kruhu s krémem. Další pruhy obtočte dokola kolem prvního stočeného pruhu, každý pruh vždy lehce přimáčkněte.

Nakonec celý dort utáhněte nastavitelným ráfkem a spodní kruhový plát korpusu zarovnejte tak, aby byl zároveň se stočeným středem. Druhý kruhový plát ořízněte na průměr sestaveného dortu a položte na vršek spirály (stočený střed). Dejte vychladit.

05.

Následně celý dort pomažte dohladka krémem, na vrchu udělejte stékání například pistáciovou čokoládou a nakonec po celém kruhu nastříkejte 3–4 cm vysoké rozetky a podle libosti je ozdobte.

Zaujal vás tento dort? Pokud ano, nechte se inspirovat dalšími recepty na dorty.

Načítám