Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Svíčka z másla? Přiznám se, že jsem nevěřila, že to bude fungovat... A víte co? Funguje, hoří, taví lahodné bylinkové máslo a dokonale zaručuje wow efekt! Ať už tímto netradičním pohoštěním překvapíte rodinu, děti nebo přátele, budete se náramně bavit a skvěle si pochutnáte.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 200 g másla
    7
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 bochník chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kromě výše uvedených surovin potřebujete obyčejný plastový kelímek a bavlněný knot, stejně dobře ale hoří i kuchyňský provázek.

Postup

01.

Nejprve nasekejte čerstvé bylinky, v tomto případě petržel a oregano. Ale klidně použijte jiné čerstvé bylinky podle chuti. Česnek utřete. Pro jemnější chuť můžete použít nakládaný či pečený česnek, případně ho úplně vynechat.

02.

Máslo nechte v pokojové teplotě změknout. Pak ho utřete s připravenými bylinkami, česnekem a solí.

03.

Uprostřed dna plastového kelímku vytvořte dírku a provlékněte skz ni knot, tak aby byl na obou stranách dostatečně dlouhý. Měkké bylinkové máslo kolem něj naložte, tak aby provázek zůstal uprostřed jako knot. Máslo uhlaďte, stlačte na dno a nechte v lednici ztuhnout. Knot by měl koukat z obou stran.

04.

V bochníku chleba vyřízněte uprostřed díru o průměru, jaký bude mít máslová svíčka. Od díry ve středu pak chléb nařízněte, aby se dal pohodlně trhat.

05.

Ztuhlou máslovou svíčku vyndejte z lednice a pomocí nůžek odstraňte plastový kelímek. Sestřihněte knot na obou stranách. Svíčku vložte do bochníku chleba, zapalte a počkejte, až se máslo začne tavit. Kousky chleba v něm namáčejte a pochutnejte si. 

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie14 153,15 kJ
Bílkoviny66,04 g
Tuky176,04 g
Sacharidy386,89 g
Sůl11,45 g
SAFA84,41 g
Vláknina24,37 g
Cukry16,99 g

Načítám