Článek
Kromě výše uvedených surovin potřebujete obyčejný plastový kelímek a bavlněný knot, stejně dobře ale hoří i kuchyňský provázek.
Postup
01.
Nejprve nasekejte čerstvé bylinky, v tomto případě petržel a oregano. Ale klidně použijte jiné čerstvé bylinky podle chuti. Česnek utřete. Pro jemnější chuť můžete použít nakládaný či pečený česnek, případně ho úplně vynechat.
02.
Máslo nechte v pokojové teplotě změknout. Pak ho utřete s připravenými bylinkami, česnekem a solí.
03.
Uprostřed dna plastového kelímku vytvořte dírku a provlékněte skz ni knot, tak aby byl na obou stranách dostatečně dlouhý. Měkké bylinkové máslo kolem něj naložte, tak aby provázek zůstal uprostřed jako knot. Máslo uhlaďte, stlačte na dno a nechte v lednici ztuhnout. Knot by měl koukat z obou stran.
04.
V bochníku chleba vyřízněte uprostřed díru o průměru, jaký bude mít máslová svíčka. Od díry ve středu pak chléb nařízněte, aby se dal pohodlně trhat.
05.
Ztuhlou máslovou svíčku vyndejte z lednice a pomocí nůžek odstraňte plastový kelímek. Sestřihněte knot na obou stranách. Svíčku vložte do bochníku chleba, zapalte a počkejte, až se máslo začne tavit. Kousky chleba v něm namáčejte a pochutnejte si.




