Hlavní obsah
4,8
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Chvíli jsem přemýšlela, zda něco tak jednoduchého, jako je medové máslo, vůbec patří do rubriky recepty. Přesvědčila mě ale rychlost, kterou u nás doma zmizelo z lednice. Není na škodu si občas připomenout lahůdky, které vyvolají vzpomínky na dětství...

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
Budete potřebovat
  • 150 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
Článek

Proč se s ním šlehat, když přece stačí potřít chléb máslem a pokapat medem? Jenže našlehané medové máslo chutná trochu jinak: je krásně krémové a naprosto neodolatelné. Vděčí za to špetce soli, která podtrhne sladkou chuť (stejně jako u slaného karamelu), své udělá také trocha skořice a jeho konzistence je tak lákavá, že vás nutí jíst ho po lžičkách. Za pět minut máte hotovo a využijete ho nejenom jako pomazánku na pečivo, ale i jako sladkou tečku na různé snídaňové kaše, lívance či palačinky nebo vafle.

Postup

01.

Máslo nechte povolit při pokojové teplotě. Změkne rychleji, když ho předem nakrájíte na menší kostičky.

02.

K máslu přidejte větší špetku soli a skořici a ručním mixérem ho mixujte tak dlouho, až bude nadýchané a krémové. Poté po lžících zašlehejte i med a máte hotovo. Po třetí lžíci medu začněte ochutnávat: čtyři lžíce jsou ideální pro mě, vám možná postačí tři, nebo si jich naopak dáte pět, řiďte se svou chutí.

Tip: Místo skořice můžete zvolit i perníkové koření nebo špetku hřebíčku či kardamomu. S medem chutnají také skvěle. Jak namíchat perníkové koření?

03.

Medové máslo ochutí také pečenou či krátce dušenou zeleninu (nejlepší je s mrkví, dýní a řepou). Tenkou vrstvu můžete namazat pod plátek dobré šunky, přidejte ho do domácího popcornu nebo k pečeným jablkům. Uchovávejte ho v dobře uzavřené nádobě (jinak máslo nachytá všechny další vůně) v lednici a před použitím nechte chvíli povolit.

Víte, že si můžete celkem snadno připravit i úplně čerstvé domácí máslo? Postačí vám výkonný mixér a tučná smetana.

Související články

Načítám