Článek
Postup
01.
Troubu dejte předehřát na 180 °C. Do vhodné zapékací mísy nebo malého pekáčku dejte omytá cherry rajčata. Každé propíchněte špičatým nožem nebo vidličkou, zabráníte tak jejich vybuchování při pečení.
02.
K rajčatům dejte celé oloupané stroužky česneku, nastrouhanou citronovou kůru, chilli vločky, cukr (ten zvýrazní jejich chuť), sůl, pepř a tři lžíce olivového oleje. Vše promíchejte. Doprostřed mezi rajčata položte sýr feta. Opepřete ho a pokapejte zbylým olejem. Takto dejte péct do trouby asi na 20 minut.
03.
Mezitím si uvařte v osolené vroucí vodě těstoviny doměkka. Pak je slijte a promíchejte s trochou oleje nebo másla, aby se neslepily.

Umíte si představit vhodnější jídlo na léto? Foto: Svatava Vašková
04.
Když jsou sýr a rajčata upečené, vyndejte upečený česnek (ten vyhoďte, sloužil jen k ovonění jídla) a celý obsah pekáčku společně promíchejte s nasekanými čerstvými bylinkami – bazalkou a oreganem. Vznikne lahodná sýrový omáčka. Promíchejte ji s uvařenými těstovinami a podávejte.
Rajčatové žně
Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.
- Saláty: Retro | S cibulkou | Caprese
- Polévky: S parmazánovými chipsy | S kuřecím | S nočky
- Omáčky: Z čerstvých rajčat | S plněnými paprikami | Jemná i pro děti
- Pod víčkem: Kečup | Marmeláda |Sušená