Hlavní obsah
3,0
(115)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Milovníků houbaření je mezi Čechy minimálně tolik co milovníků těstovin. Pokud mezi ně patříte také, pusťte se do receptu na lahodné zapečené těstoviny s houbami a modrým sýrem.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 250 g čerstvých hub
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka soli
  • 150 ml smetany na vaření 33%
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 300 g těstovin
Článek

Postup

01.

Do osolené vroucí vody dejte vařit těstoviny. Po změknutí sceďte a nechte okapat.

02.

V hrnci rozehřejte máslo. Zasypejte moukou a chvíli promíchávejte. Zalijte mlékem a šlehejte metličkou, aby vám nevznikly hrudky. Pak přilijte vývar, případně vodu, a přiveďte k varu.

03.

Houby (nejlépe žampiony) nakrájejte na tenké plátky a přidejte do hrnce spolu s tymiánem a kmínem. Osolte a vařte 15 minut. Sceďte, dejte houby do omáčky, nakonec vlijte smetanu a odstavte z plotny.

04.

Omáčku promíchejte s těstovinami a rozdrobeným sýrem. Rozprostřete směs do zapékací mísy a pečte při 200 °C 25 minut dozlatova.

Taková jídla milujete? Pak budou rajčatové těstoviny s masovými kuličkami anebo vegetariánské lasagne  právě pro vás. A jestli vám ještě zbyly houby, uvařte si některé z pěti nejoblíbenějších houbových receptů

Reklama

Načítám