Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Budete potřebovat jen pár ingrediencí. Konfitovaný česnek totiž jednoduše připravíte doma a můžete ho třeba věnovat jako jedlý dárek. Tepelnou úpravou ztratí štiplavost, proto je vhodný třeba na opečenou bagetku nebo do pomazánek.

5 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 2 palice česneku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 300 ml olivového oleje
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Stroužky česneku oloupejte, ale nechte v celku. Do menšího hrnce dejte česnek, snítky tymiánu a rozmarýnu (klidně můžete přidat i chilli papričku), zalijte olivovým olejem.

02.

Pozvolna olej zahřejte na 60–70 stupňů a zvolna konfitujte při této teplotě asi hodinu a půl. Olej nesmí bublat, teplotu hlídejte kuchyňským teploměrem. Já jsem na indukční desce použila stupeň ohřevu 1–2.

03.

Po dvou hodinách je česnek měkký. Olej nechte trochu zchladnout, bylinky můžete vyhodit. Stroužky česneku dejte do zavařovací skleničky a zalijte je olivovým olejem, doporučuji přidat ještě čerstvý tymián a rozmarýn.

Tip: Zbylý olej můžete ještě použít, krásně voní a chutná po česneku.

Energetická hodnota celkem pro 1 skleničku
Energie11 910 kJ
Bílkoviny7,68 g
Tuky300,6 g
Sacharidy35,8 g
Sůl0,06 g
SAFA45,11 g
Vláknina3,86 g
Cukry8,74 g
Související témata:

Načítám