Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu z 50. let. Využití niky vás nadchne

Foto: David Korsa

Svůj byt v klidné části Brna si manželé zamilovali. Je světlý, moderní i praktický, mají tu hravé obrazy a jako celek se jim jen tak neokouká. S chutí tu často vítají i početné návštěvy přátel.

Článek

Manželé Dana a Michal a jejich andulka Sugar žili v krásném mezonetovém bytě kousek za Brnem, ale stýskalo se jim po ruchu velkoměsta. Také každodenní dojíždění za prací začalo být finančně náročné a únavné. Proto se rozhodli vrátit zpět do centra dění.

„Málo jsme společensky žili, málo jsme vídali své přátele i rodiny. Nyní bydlíme všichni v sousedství, do práce to máme kousek, máme blíž ke kultuře, na nákupy i do restaurací. Zároveň ale žijeme v klidné části, v malém cihlovém domě jen o šesti bytových jednotkách. Parkovat se dá ve dvoře a za domem máme zahradu, kde můžeme posedět i něco vypěstovat,“ pochvaluje si paní Dana.

Kompletní rekonstrukce v lehkém spěchu

Byt velký 65  m²  dispozicí 2 + 1 (nyní 2 + kk) pochází z 50. let. Jeho původní majitelka se do žádných úprav nepouštěla, takže před nastěhováním bylo potřeba provést rekonstrukci doslova od podlahy.

„Bylo potřeba vyřešit nové dispozice pokojů i koupelny, vymyslet umístění kuchyňské linky  a také celý prostor nadesignovat. Výzva, do které se ale nikdo nechtěl pustit. Hlavně z toho důvodu, že jsme na projekt docela spěchali,“ vzpomíná majitelka. Nakonec na internetu objevili firmu Interioor. Domluva s architektkou Jaroslavou Láníkovou byla velmi rychlá, první schůzka v bytě proběhla ke spokojenosti obou stran, a tak si plácli a pustili se do práce.

„Samotný návrh trval asi 2 měsíce, realizace přibližně 4 měsíce. Co se týče zadání, měla jsem volnou ruku, hlavní požadavek byl propojení dřeva a světlých tónů. Zbourali jsme příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem, vyměnili elektroinstalace, podlahy, omítky a také jsme přebudovali koupelnu, kam jsme místo vany navrhli sprchový kout,“ vyjmenovává architektka.

Foto: David Korsa

Interiér bytu velkého 65 m² je zařízený ve světlých tónech. Převládá dřevo a bílá barva

Jednotný čistý styl

Oba manželé mají rádi jednoduchost a moderní styl, ale také přírodu a retro. „Nebylo asi jednoduché všechny tyto požadavky sladit, ale paní architektce se to povedlo vkusně a lehce,“ říká k tomu paní Dana. Celý byt se měl nést v jednotném stylu a místnosti měly propojit stejné materiály. Proto je všude bezprahová podlaha ze světlého vinylu v dekoru dubu a základem nábytku je bílá barva.

V nice knihovna i posezení

Protože tu rádi vítají i větší návštěvy, přála si paní Dana propojit kuchyni s jídelní částí a obývacím prostorem, aby byla vždy ve společnosti. Zajímavostí byla nika v obývacím pokoji hluboká 80 cm, která zabírala celou šířku stěny. Tu chtěli majitelé využít nějakým originálním způsobem, tak aby z ní nebyla jen skříň. Po zbourání příčky mezi kuchyní a obývákem vznikl v těchto místech docela velký prostor, který plánovali využít pro knihovnu a solitérní posezení, jakýsi čtecí koutek.

A tak architektka přišla s nápadem, že část niky využijí jako úložnou skříň, ve které jsou police „za roh“, část jako knihovnu a část jako podsvětlenou niku s posezením. „Když se u nás sejde větší společnost, je právě tohle místo hojně využíváno,“ dodávají majitelé.

Foto: David Korsa

Obývací pokoj je spojený s kuchyní a jídelnou, tak aby paní domu byla stále ve společnosti. Digestoř Faber není z čelního pohledu vidět, takže vůbec neruší vzhled kuchyně

Zajímavý obklad i promyšlená předsíň

Oříškem byla koupelna. Dispozice byla jasná, na malém prostoru nebylo moc co vymýšlet, ale manželé se nemohli dohodnout na obkladech. „První varianta byla mozaika, druhá velkoformátové obklady z mramoru. Když jsme objevili šestiúhelníkové retro kachle, skoro jsem se bála říct, že se mi líbí, aby se mi muž nevysmál. Nakonec s nimi přišel sám a já zajásala. Jediná koupelna je tak barevně odlišená, ale šedá v kombinaci s bílou a dřevem tomu malinkému prostoru vyloženě sluší,“ pochvaluje si paní Dana.

A spokojení jsou kromě jiného i s předsíní, která bývá obvykle opomíjená. V té jejich se ovšem každý rád zastaví a pokochá skvěle navrženou částí s rohovým zrcadlem, které vstupní prostor opticky zvětšuje, a také úžasnou lavicí.

Vizitka architektky

Po ukončení vysokoškolského studia architektury odjela Ing. arch. Jaroslava Láníková na pracovní stáž do Atén, kde byly její hlavní činností návrhy interiérů. Zde se věnovala jak zakázkám pro privátní klienty, tak návrhům komerčních prostor, zejména restaurací a hotelů. Po svém návratu do České republiky v roce 2014 založila firmu Interioor. Více na www.interioor.cz.

Váš byt o vás prozradí víc, než si myslíte. Jak bydlí introverti a pro koho je typický nepořádek? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama