Hlavní obsah

Rodinný dům se po 20 letech okoukal. Majitelé vzali rekonstrukci z gruntu, nové prostory překvapí

Foto: Tomáš Vrtal

Foto: Tomáš Vrtal

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pětičlenné rodiny prošel kompletní rekonstrukcí a po 20 letech se proměnil k nepoznání. Všichni tu mají dostatek prostoru pro své koníčky, ale zároveň má srdce, kde se všichni scházejí.

Článek

V domě nedaleko Kroměříže žili manželé se třemi dětmi dvacet let. Po této době začal být rodině malý, potýkali se s nedostatkem úložných prostor a omrzel je i styl, který za tu dobu zastaral. Na řadu tedy přišla rekonstrukce.

Ujala se jí architektka Marcela Šónová, s níž se manželé znají už několik let a její styl práce se jim líbí. „Původně jsme ji oslovili kvůli návrhu interiérů, ale po několika schůzkách jsme se domluvili na kompletním návrhu interiérů i exteriérů. Jednoduše jsme chtěli změnu,“ dodává k tomu majitel. Celá realizace od prvních stavebních prací až po nastěhování majitelů trvala pouze šest měsíců, a to i díky týmu skvělých řemeslníků a dodavatelů.

Zvětšení domu a dostavba

Hlavní jádro domu a základní konstrukční systém zůstaly zachovány, ale dům se zvětšil, aby tu každý měl svůj prostor. Rodina je velmi aktivní, manželé i děti mají mnoho zájmů. V současnosti je vnitřní podlahová plocha všech místností přibližně 400 m².

„V prvním podlaží se doplnil nárožní prostor směrující do zahrady, kam jsme umístili obývací pokoj, na místo původního obývacího pokoje jsem navrhla kuchyň a místo kuchyně vznikla prostorná jídelna. Díky dostavbě jihozápadního rohu se rapidně zvětšilo druhé podlaží, zvýšila se střecha a celkově i podkroví, kde vznikly tři pokoje pro děti, ložnice se šatnou, pokoj pro hosty a koupelna,“ popisuje architektka.

Foto: Tomáš Vrtal

Prvek, který se v domě opakuje na více místech, jsou latě. Architektka si pohrála také s osvětlenímFoto: Tomáš Vrtal

Výhledy do nebe a lovecký salon

Díky atypickým zalomeným střešním oknům vznikly v patře jedinečné prostory s krásnými výhledy jak do krajiny, tak i do nebe. Pohledem na hvězdnou nebo sluncem rozzářenou oblohu se obyvatelé domu kochají třeba i z vany.

Na zahradě v prostoru mezi domem a zahradním domkem přistavěli nevšední lovecký salon v moderním duchu, který byl velkým snem majitele. Časem sem přibudou jeho trofeje.

Foto: Tomáš Vrtal

Na zahradě v prostoru mezi domem a zahradním domkem přistavěli lovecký salon, který byl velkým snem majitele. Časem sem přibudou majitelovy trofejeFoto: Tomáš Vrtal

V přírodním duchu

Co se týče stylu, od začátku se architektka s majiteli shodli, že nejlepší bude kombinace teplých přírodních tónů a útulných dekorů a barev. Prolínají se tu prvky minimalismu, moderního rustikálního i venkovského stylu.

„Využila jsem dřevodekor, který interiér vždy oživí, rozzáří a zútulní, s tmavým dekorem, který uzemňuje a je praktický, protože koresponduje s množstvím různých spotřebičů a dalších zařízení, které se v domácnosti nacházejí. K tomu jsem přidala světlý dekor, konkrétně kašmírový odstín na dlažbě, obkladech, nábytku a stěrkách, a bílou barvu, která je základem a opticky prostor prosvětluje,“ říká Marcela Šónová.

Foto: Tomáš Vrtal

V jídelně zaujmou mechové obrazy (Mechové stěny). Dřevěný jídelní stůl s kovovou podnoží je vyrobený z jednoho kusu dřevaFoto: Tomáš Vrtal

Důraz na světlo

Záležet si dali také na výběru osvětlení – s tím si architektka doslova vyhrála. Pracovala s LED pásky v různých pozicích (ve stropě, na stěnách, v nábytku, v podlaze atd.), a přestože jsou svítidla ovládána přes klasické nástěnné ovladače, dá se díky možnosti stmívání vytvořit vždy jedinečná atmosféra. „V dětských pokojích jsem pak kombinovala LED pásek na stropě s kulatými přisazenými světly, aby pokoje působily hravěji,“ vysvětluje.

Jednotícími prvky, které se objevují na více místech v interiéru, jsou dekor rybí kosti a laťky. Zajímavá je třeba laťková příčka mezi rameny schodiště, kde jejich výška dosahuje až čtyř metrů. Mezi latěmi jsou pak opět LED pásky, které schodiště osvětlují.

Foto: Tomáš Vrtal

V domě jsou použité LED pásky, a to ve stropě, na stěnách, v nábytku i v podlazeFoto: Tomáš Vrtal

Vizitka studia

Marcela Šónová je hlavní architektka kanceláře Minima design v Kroměříži. Jejich filozofií je minimalismus, přičemž se zaměřují na podstatné a potřebné minimum, ze kterého pak vytvářejí obsah s maximálním výsledkem. Věnují se nejen návrhům, ale také zajištění dokumentace a realizacím. Více na minimadesign.cz.

Reklama

Související témata:
Dostavba

Načítám