Hlavní obsah

Hygge v Průhonicích! Rodinnému domu nechybí sauna ani krb

Foto: Archiv ateliéru

Foto: Archiv ateliéru

Reklama

Dvoupodlažní vilu v Průhonicích si rodina pořídila jako developerskou novostavbu. Ovšem aby interiér splňoval jejich představy o útulném, moderním a do detailu dotaženém bydlení s dostatkem světla, bylo třeba si se zařízením ještě pořádně vyhrát. Jak to dopadlo?

Článek

Koupě developerské novostavby má nesporně řadu výhod. Ale co se zařízení interiéru týká, často kvůli své univerzálnosti nevyhovuje potřebám budoucích obyvatelů. Přesně to byl případ rodinného domu v Průhonicích, který si vzali do parády Michal Kunc a Petr Tesař z Ateliéru Kunc architects.

Interiér dotváří zahrada i terasa

Celková plocha interiéru průhonické dvoupodlažní vily je přes 300 m². Vstupní prostory se zázemím jsou přímo napojené na garáž, následuje světlá spojovací chodba se schodištěm, která ústí do hlavního obytného prostoru. Jeho základním rysem jsou vysoká okna téměř přes celou stěnu – vnitřní prostory tak jakoby splývají se zahradou do jednoho celku.

Podobně je to i v případě kuchyně a jídelny – dá se z nich plynule přejít na zahradní terasu s venkovním jídelním stolem a pohodlným sezením pod bioklimatickou pergolou. V teplých dnech tak mohou obyvatelé domu stolovat na terase, která je prakticky umístěná hned vedle kuchyně.

Foto: Archiv ateliéru

Přímo z kuchyně se dá vyjít na terasu, kde je další jídelní posezení pod pergolouFoto: Archiv ateliéru

Obývák s krbem, ložnice se saunou

Komfortní obývací pokoj je charakteristický nejen velkými okny a přirozeným přechodem do zahrady, ale také krbem, který podpoří útulnou atmosféru typickou pro severské interiéry. Stranou od hlavního obytného prostoru je denní koupelna s toaletou, která je zařízená tak, aby působila co nejvíce jako relaxační zóna a navozovala pocit klidu.

Po schodišti se vystoupá do haly, odkud se vstupuje do dětských pokojů s vlastní šatnou a koupelnou. V patře je také pokoj pro hosty – je to přímo „hotelový apartmán“. Tak ho majitelé s autory nazývají, protože nabízí vše, co by si host mohl přát: příjemně zařízenou ložnici, walk-in šatnu, koupelnu i prosklenou saunu.

Šťastný způsob bydlení

Interiér je zařízen elegantně, chytře a v příjemných barvách. Autoři mysleli i na řadu doplňků a dekorací, které přispívají k dojmu bydlení podle skandinávského trendu hygge. Propojujícím prvkem jsou světlé podlahy, které prostor celkově nadlehčují. Barevné naladění je ve světlých tónech, tedy bílé, světle šedé, jemně béžové. Barvy autoři kombinovali s detaily starého dřeva. Důraz kladli na kvalitní přírodní materiály, struktury a originální artové kresby tak, aby interiér definovala přátelská pohodová atmosféra.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na mezinárodním kongresu Living Forum 22. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám