Hlavní obsah

Ze staré kotelny garsonka pro hosty. Mají tu veškerý komfort

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Reklama

Co se starou kotelnou, která už neplní svůj účel? Majitelka rodinného domu v Krkonoších z ní udělala úžasnou garsonku s promyšlenými detaily, kde vítá své kamarády. Ale ubytovat se zde můžou i lyžaři, kteří míří do hor.

Článek

Třípodlažní rodinný dům postavený v 90. letech minulého století stojí v Krkonoších, v blízkosti oblíbených lyžařských středisek, lázní a golfového hřiště. V přízemí měl technickou část, tedy prádelnu a kotelnu, která ale po výměně starého kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo ztratila smysl.

Pro kamarády i pro sebe

Nevyužitý prostor byl zrekonstruovaný jako garsonka, kterou budou k občasnému přespání využívat přátelé a rodinní příslušníci, případně ke krátkodobým pronájmům lyžařům a ostatním výletníkům, kteří do Krkonoš přijíždějí. Majitelka ale ani nevylučuje, že by se do ni v budoucnu sama přestěhovala.

Garsonka má samostatný vchod, velká je 25 m² a dispozičně je řešena jako 1 + kk. Vzniklo tu zádveří, koupelna s toaletou a hlavní obytná místnost se spacím a kuchyňským koutem. Návrh rekonstrukce svěřila majitelka designérce Hedvice Novotné, jejíž předchozí práci už dobře znala a spolupráci si pochvalovala. „Řešily jsme spolu nejmenší detaily včetně přesného vnitřního uspořádání skříní, dekorací, obrazů a textilií,“ popisuje designérka.

Foto: Martin Florian

Vešla se manželská postel a menší rozkládací pohovkaFoto: Martin Florian

Zachovat genia loci horské vesnice

Díky tomu, že rekonstrukce nepodléhala stavebnímu řízení, protože se nezasahovalo do nosných konstrukcí, nebylo nutné čekat na dlouhý schvalovací proces. Klientka oslovila designérku v září 2019 a vše bylo hotovo v květnu 2020.

Cílem bylo vytvořit moderní interiér s respektováním genia loci dané lokality, tedy horské vesnice. Motiv hor se tak stal konceptem a propojujícím prvkem celého prostoru. „Všude jsou kulatá svítidla, ať zavěšená, či přisazená, která mají připomínat sněhové koule. Kuličky nebo oblíbené retro puntíky se objevují i na polštářích a zácloně. Motiv hor je také v grafice na tapetě za postelí a vtipným i funkčním doplňkem jsou háčky-horolezci, které jsou v kuchyni, u sprchy i v zádveří,“ vypočítává Hedvika Novotná.

Foto: Martin Florian

Nad postelí je tapeta s motivem hor (tisk Vavex)Foto: Martin Florian

Barvy, dřevodekor a promyšlené detaily

Majitelka si přála použít v interiéru více barev. Předem měla koupenou červenou komodu, kterou do návrhu chtěla zapracovat. Nesměl chybět ani dřevodekor, který navozuje pocit útulnosti. Vejít se měla manželská postel  široká 140 cm a menší rozkládací sedačka tak, aby se v apartmánu pohodlně vyspali dva dospělí a jedno dítě.

Ačkoli se to nezdá, je tu spousta úložného prostoru, protože skříně jsou využité až do stropu. V chodbě nechybí ani úložné místo pro lyže. Naopak minimalizovat chtěli otevřené prostory a zbytečné police, na kterých by se usazoval prach.

Na podlaze je vinyl s textilní podložkou, za kuchyní a na podlaze v zádveří a v koupelně je krásná dlažba s geometrickým vzorem od italské keramičky a velkoformátový obklad ve sprchovém koutu imituje beton. Pomyslnou třešinkou na dortu, která dokazuje, že vše je promyšlené do posledního detailu, jsou vhodně zvolené zásuvky a vypínače s šedomodrým rámečkem a se stříbrným kulatým středem.

Foto: Martin Florian

Na stěnách je laminovaná dřevotříska (rakouská firma Kaindl)Foto: Martin Florian

Vizitka designérky

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda veřejnosti přednáší o designu a vychovává novou generaci interiérových designérů ve své Škole interiéru, kde ve spolupráci s ostatními odborníky pořádá náročný kurz „Designový maraton“. Věří, že kvalita bydlení velmi působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. Nechce vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních showroomech. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Více na www.novodesign.cz či na www.skola-interieru.cz.

Reklama

Související témata:
Kotelna

Načítám