Hlavní obsah

Venčení psa nestačí. Pravidelná péče zahrnuje také srst, zuby nebo oči

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psi patří u nás i ve světě mezi nejoblíbenější mazlíčky a téměř každé dítě touží po vlastním pejskovi. S pořízením čtyřnohého miláčka přichází ale i spousta povinností a venčení a krmení jsou jen některé z nich.

Článek

Že o svého mazlíčka musí pečovat, ví snad každý páníček. Nezřídka se ale stane, že si majitelé neuvědomí, že péče o psa neznamená jen mazlení a plnou misku. Navíc má každé plemeno svá specifika, takže péče o dlouhosrstou kolii je trochu jiná než třeba o mopse. Existuje ale několik společných pravidel, kterými se při péči o psa musíte řídit, aby byl zdravý, v dobré kondici a spokojený.

Jak stříhat drápky

Pravidelná péče o drápky je u psa velmi důležitá, protože jak drápky rostou, prodlužuje se i jejich živá část. Pes s přerostlými drápky může nejen způsobit bolestivé škrábance, ale také mu vadí při chůzi a může si je bolestivě zatrhnout.

A jak poznáte, že je třeba drápky zkrátit? Jednoduše - když pes stojí a drápky se již dotýkají země. Ve městech se především u větších plemen drápky přirozeně obrušují o chodník, a tak není třeba je stříhat příliš často, nebo dokonce vůbec. Drápky můžete stříhat i z pohodlí domova, vždy ale za pomoci k tomu určených a kvalitních kleští. Stříhejte pod úhlem 45° s ostrou částí kleští směřující ke konci drápku a vždy jen pod živou část drápku. Dbejte zvýšené opatrnosti u tmavých drápků, u kterých není živá (růžová prokrvená) část vidět. Stříhejte je navíckrát, vždy jen milimetr a až ucítíte, že je prostředek drápku měkký, přestaňte se zkracováním.

Pokud si zkracováním na vlastní pěst nejste jistí nebo váš pes odmítá spolupracovat, navštivte svého veterináře, který se o drápky postará.

Foto: Vaillery, Shutterstock.com

Při stříhání drápků sáhněte po kvalitních a ověřených značkách kleštičekFoto: Vaillery, Shutterstock.com

Péče o psí srst

Různé rasy psů a jejich druhy srsti mají svá specifika, co se starosti o ni týče. Nerozlišuje se pouze na krátkou a dlouhou, ale podle typu i na hladkou, hrubou, kudrnatou, hedvábnou, s podsadou a jejich kombinaci. Koupání psa závisí na plemeni a aktivitě, obecně vzato ale není vhodné koupat psa příliš často a štěňata raději vůbec.

Srst s podsadou (do níž spadá i hrubá srst) vyžaduje česání a pravidelné trimování – vytrhávání podsady speciálními hřebeny (například furminátor). Pokud podsadu nebudete pravidelně vyčesávat, pes nejenže bude více línat, ale také mu nebude pohodlně a bude se ošívat a drbat.

Kudrnatá a hedvábná srst vyžaduje občasné stříhání a pravidelné česání (ideálně každý den), jinak se velmi rychle zamotá a vytvoří se na ní dredy, což je neestetické, ale především nekomfortní pro psa.

Hladkosrstá plemena jsou na údržbu nejméně náročná, ale jelikož dost línají, je možné je vyčesávat, abyste línání omezili. U plemen s faldíky (například buldoček nebo mops) je nutné pravidelně čistit a natírat kožní záhyby, abyste předešly zápachu a kožním problémům.

Péče o psí uši a oči

Některá plemena, jako například krátkolebá nebo čivavy, mají vyšší náchylnost k slzení očí a jejich infekci. Proto je vhodné pravidelně jim čistit navlhčeným tamponkem oční okolí a udržovat ho čisté. Existují speciální přípravky, které oční okolí šetrně vyčistí a dezinfikují.

Uši je nutné čistit především plemenům, která mají svěšené boltce. Snadno u nich dochází k zánětům, především pokud ráda plavou, a tak jim pravidelnou kontrolou a čištěním ušetříte trápení a sobě finance za veterináře. Nikdy uši nečistěte vatovými tyčinkami a vždy používejte kapky, které jsou na to určené.

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Čistění uší je potřeba vždy, když vidíte pouhým okem větší shluky ušního mazuFoto: hedgehog94, Shutterstock.com

Čištění zubů u psů

Pravidelná kontrola u veterináře vždy odhalí, pokud má pes se zuby problém. Je nutné nechat psovi pravidelně čistit kámen a případně vytrhnout zkažené zuby. Pokud chcete u psa předejít problémům se zuby, můžete mu je pravidelně čistit speciální psí zubní pastou.

Načítám