Hlavní obsah

Existuje ideální počet dětí? Kdo má tři a více, bývá spokojenější rodič

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální počet dětí je pro každého úplně jiné číslo. Mít potomky není levná záležitost a také jde o čas, který jste schopni jim věnovat. Pokud ale máte pocit, že se kolem vás stále častěji objevují rodiny se třemi a více dětmi, zrak vás nešálí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen ve svém nejbližším okolí mám jedenáct rodin s třemi dětmi, přitom jen málo mých vrstevníků má více než jednoho sourozence. Zajímalo mě, zda se jedná o nový demografický trend…

Ne tak docela, ale zajímavá data jsem objevila: v České republice se stále nejčastěji rodí první a druhé děti, rodin se závislými dětmi v počtu tři a více u nás žije zhruba 10 %. Srovnání dat z let 2011 a 2021 ale ukazuje mírný nárůst počtu těchto domácností.

Obecně mírně roste porodnost, což někteří demografové přičítají covidové pandemii, jiní zlepšující se rodinné politice státu a rostoucímu rodičovskému příspěvku. Psycholožka online poradny Mojra Veronika Sedlecká se ve své praxi čím dál tím častěji setkává s ženami, které mají pocit, že „jejich rodina není kompletní, děti si pořádně neužily, a zatouží po dalším miminku.“ A v některých případech to platí i pro muže.

Jaké trendy lze u vícečetných rodin vysledovat?

Více dětí mívají lidé s vyšším vzděláním

Dávno neplatí, že větší počet dětí je typický pro nižší společenské vrstvy, je to právě naopak: mít více dětí je spojeno spíše s vyšším socioekonomickým statusem. Za velmi pozitivní trend je považován rostoucí počet dětí u vzdělanějších žen. Zpráva o rodině publikovaná Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí (Rilsa) říká, že vůbec nejčastěji mají tři děti manželé, kde mají oba rodiče vyšší než maturitní vzdělání (13 %).

Partneři se pro více dětí rozhodují vědomě s pocitem, že velkou rodinu zvládnou zaopatřit.

Čím víc dětí, tím spokojenější rodiče

Máte pocit, že čím větší rodina, tím méně času na rodiče, na čas pro sebe a na partnera? Že by tedy mohlo více dětí neblaze ovlivnit partnerské soužití? Pak vás možná překvapí, že s rostoucím počtem dětí roste u partnerů i právě spokojenost s partnerstvím či manželstvím. Naopak svůj vztah hodnotí jako převážně spokojený, až dokonce velmi šťastný.

„Zřejmě si splnili své přání mít velkou rodinu, protože významně častěji než zástupci ostatních typů rodin uvádí, že mají tolik dětí, kolik si přáli mít,“ říká zpráva Rodiny s dětmi v letech 2018–2022 publikovaná Rilsa. Když pak bilancují, cítí uspokojení z toho, že s partnerem splnili své životní poslání, a to se může odrážet právě v pozitivně laděném hodnocení partnerského soužití.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Mnohočetné rodiny nejsou výjimkouFoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Tradiční pojetí rodiny

Jestli je něco lidem, kteří vychovávají či vychovali tři a více dětí, společné, pak to, že ctí tradičnější pojetí rodiny. Preferují život v manželství a zároveň mívají nižší toleranci k rozvodům. To potvrzuje i Veronika Sedlecká, podle které je dnešní moderní doba rychlá, vládne nečekanými změnami a člověk potřebuje cítit bezpečí a jistotu: „Pokud se rodina rozhodne mít plánovaně třetí dítě, jedná se většinou o rodinné typy, které se těší ze společně stráveného času, mají k němu dostatečný prostor.“

Jaké mívají partneři důvody k plánování větší rodiny? Někdy mohou chtít rodiče poznat, jaké to je, vychovávat druhé pohlaví dítěte, můžou mít již odrostlé děti a chtějí znovu prožít první chvíle s malým dítětem. „Důvodem může být i upevnění manželského či partnerského vztahu, nebo také obava o zajištění budoucnosti,“ dodává Sedlecká.

Chce to organizaci a sounáležitost

Aby rodina s třemi a více dětmi dobře fungovala, chce to dobře organizovat práci, úkoly a povinnosti jednotlivých členů rodiny, a spolupracovat. Děti se učí, že je přirozené přiložit ruku k dílu, a chápou, že každá pomoc se počítá. Podle Veroniky Sedlecké má pro psychický vývoj dětí model rodiny se třemi dětmi pozitivní i negativní stránky. „Soudržnost rodiny ovlivňuje zejména to, jaké vztahy mají rodiče s dětmi. Nejnáročnější bývá období mezi 7-15 lety dětí. Velkou výhodou bývá blízkost prarodičů, která utužuje mezigenerační vztahy a ve většině případů pozitivně podporuje celý chod rodiny,“ vysvětluje.

Související témata:
Sčítání lidu
Michaela Saláková

Načítám