Hlavní obsah

Šťastné páry existují! Jak si udržet věčnou lásku? Smějte se, věřte si a nedělejte krizi z každé hádky

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu existuje tajemství šťastného partnerství? Asi tušíte, že tak jednoduché to není. Přesto odborníci u párů, které spolu žijí v souladu desítky let, pozorují podobné znaky. Které jsou ty nejčastější?

Článek

Co je jeden ze základních předpokladů šťastného partnerství? Že svůj vztah nezačnete brát jako samozřejmost, ale naopak si ho vážíte a pečujete o něj. Tak mluví zkušenost Ivany Chrtové, terapeutky působící na online psychoterapeutické platformě Hedepy.

Nepříjemné emoce patří i ke šťastnému vztahu

Vztah terapeutka s trochou nadsázky přirovnává ke květině, která při správné péči prospívá a při té nedostatečné, nebo i nadbytečné hyne: „Tam, kde to funguje, se partneři navzájem respektují a komunikují spolu ve snaze najít řešení sporů. Nedívají se na druhého jako na viníka a zdroj své nepohody, ale uvědomují si, že jsou v tom společně a nalezení řešení bude prospěšné pro oba.“

Podobně to vidí životní koučka Lucie Mucalová, která připomíná, že šťastné páry obvykle nežijí ve snových představách, že to hezké mezi nimi je navždy: „Skutečnost, že mezi ně čas od času vstoupí hádka, nedorozumění či další emoce, neoznačují za ‚krizi‘, ale vědí, že patří i ke spokojenému vztahu. Nežijí v iluzi, že šťastné páry se nehádají, ale umějí žít v rozmanitosti.“

Proč jsou šťastné páry šťastné?

Co tedy dělají šťastné páry jinak než ti, kdo své partnerství udržet nedokážou, nebo žijí v dlouhodobém nesouladu? Následující body můžete brát jako malý test vaší lásky. Čím víc shody naleznete, tím lépe na tom jako pár pravděpodobně jste. Možná si to ani neuvědomujete, ale zřejmě jste mnohem šťastnější, než byste řekli. A není špatné si to připomenout. A jestli se v následujících tvrzeních nenajdete, je to dobrý důvod k zamyšlení, co můžete na svém vztahu změnit.

1. Podporují se a fandí si

Není vždy snadné přijmout i slabší stránky svého partnera, některé vás mohou dokonce vytáčet doběla, ale v dlouhodobě harmonických vztazích s tím oba umějí pracovat. Dokážou stavět na tom dobrém a v tom horším se dokážou vykrýt. Příklad? Vám jde třeba lépe práce s čísly, tak převezmete zodpovědnost za domácí účetnictví. Partner zase lépe vaří, takže v kuchyni bude víc on. Partnerství není soupeření: Jde o vzájemnou výpomoc, podporu a ocenění kvality druhého, což má přímou vazbu na spokojenost ve vztahu.

2. Smějí se spolu

Nezáleží na tom, jestli jste spolu šest dní, nebo šedesát let, pokud si ze sebe dokážete navzájem utahovat, popichovat se a rozesmát se i v naprosto běžných situacích, bude vám ve vztahu dobře vždycky. Podobný smysl pro humor je hnacím motorem spokojeného partnerství, a jestliže to v tomto ohledu mezi vámi skřípe hned od začátku, není to dobrý signál. Naopak páry, které dokážou i ve složitých životních situacích najít optimismus a dostávat se z nich třeba i díky černému humoru, mají velkou šanci, že pouto mezi nimi bude jen sílit.

3. Dotýkají se a jsou k sobě laskaví

Každé ráno se hezky pozdravit, pravidelná pusa na přivítanou či při loučení, lehké pohlazení, když kolem sebe procházíte… To vše jsou maličkosti, které vztah utužují a budují. Pro někoho samozřejmost, pro dalšího vzácnost, když je však zařadíte k běžným každodenním rituálům, velmi pravděpodobně se na sebe s partnerem začnete dívat novýma, laskavějšíma očima.

4. Jsou hrdí, že jsou pár

Individualita je krásná věc a každý potřebuje určitou dávku osobní svobody. Šťastné páry ale obvykle říkají častěji my než já. Společné zájmy sbližují. A jestli většinu volného času trávíte odděleně, vašemu vztahu to moc nepomáhá.

5. Povídají si spolu

Tolik potřebnou intimitu mezi partnery podporuje úplně obyčejná věc. Stačí si povídat, klidně o hloupostech či naprosto nedůležitých věcech, a svěřovat si každodenní maličkosti, starosti či drobné životní šťouchance či radosti. Má-li to mezi vámi fungovat, je potřeba mít k partnerovi naprostou důvěru a vědět, že mu můžete říct cokoli a budete vyslyšeni bez jakýchkoli známek odsuzování či kritiky. Přesně to vytváří kýžené pouto, které je základem spokojeného a láskyplného vztahu.

Načítám