Hlavní obsah

Nečekaná změna po narození dítěte, o které se moc nemluví: proměna partnera

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše je úplně jinak. Najednou už není v práci hodiny přesčas, soboty tráví místo fotbalu s kamarády doma, pomáhá s domácností a k vám se chová pozorně, s láskou a s obdivem. Může tohle všechno „způsobit“ příchod miminka? A je taková proměna muže trvalá?

Článek

Říká se, že příchod miminka zcela změní partnerský život. Většinou se tvrdí, že to, co ve vztahu nefungovalo, se spíš prohloubí. Že právě rodičovství, které znamená pro oba psychickou i fyzickou zátěž, ukáže, jak na tom jste. Jestli vám to moc neklapalo před dítětem, s ním to bude ještě horší.

Jenže co když je to naopak? Co když dítě změnilo vašeho partnera a vaše soužití k lepšímu? O tom se tak často nemluví. Může být tahle změna trvalá?

Doba před miminkem

Přesně to prožívá Hana (34). Ne, že by jí vztah s o dva roky starším Michalem nefungoval, neřešili žádnou partnerskou krizi ani zásadní vztahové trable, ale na „jedničku s hvězdičkou“ to také nebylo. „Byl to takový klasický letitý vztah. Michal mě bral jako samozřejmost, moc pozornosti a něhy jsem se od něj většinou nedočkala,“ popisuje Hana.

Navíc Michal byl hodně času v práci, a i když míval třeba volný víkend, půlku z něj strávil u počítače s prací. Na výletě spolu ti dva byli naposled před lety. „Poslední roky buď pracoval, nebo si šel zaběhat nebo na nohejbal s kamarády, jednou za měsíc s přáteli na pivo,“ vysvětluje Hana, která si tak svůj volný čas také organizovala víceméně nezávisle na svém protějšku.

A domácnost? Ta byla také vesměs na bedrech Hany. „Už jen proto, že Michal byl prostě hodně v práci. Ne že by nedokázal vysát nebo zapnout pračku, ale já to zvládla, než přišel z práce,“ dodává Hana.

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Pro muže může dítě představovat poslední krok k dospělostiFoto: BGStock72, Shutterstock.com

Totální změna

Vše se ale změnilo zhruba před půl rokem, kdy se jim narodila malá Anička. „Co je Andulka na světě, nechodí domů později než v šest, většinou i dřív. Samozřejmě s miminkem vstáváme dřív, takže je dřív v práci, ale i tak,“ říká Hana. Michal ale podle ní hodně „osekal“ i své aktivity, jichž se doposud Hana neúčastnila. „Naopak vymýšlí věci pro nás všechny. Najednou chodíme na procházky po městě, jezdíme na výlety do přírody, jsme spolu,“ líčí Hana.

Ta má navíc po letech pocit, že ji Michal skutečně miluje, respektuje a váží si jí. Michal je najednou pozorný, něžný, vyznává jí lásku, a co víc, doma neskutečně pomáhá. Hana je samozřejmě nadšená, ale také přemýšlí, zda je to „normální“ a hlavně trvalé.

Dítě prohlubuje dobré i zlé

Jedno je jasné, rodičovství oba partnery mění. „A může to být změna k lepšímu, ale bohužel i k horšímu,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina. Pokud jste si miminko pořídili jako pokus o vyřešení hlubokých partnerských problémů, nejspíš to fungovat nebude. Dítě není náplast, a jestli jste byli na pokraji rozchodu před ním, jeho narození jen vše malinko oddálí. I tady může dojít ve vztahu ke změně, chvíli můžete mít pocit, že najednou vše funguje, ale nejspíš se brzy vše vrátí do starých a možná i horších kolejí.

Krok k dospělosti

Když ale přijde dítě do standardně spokojeného vztahu, může miminko opravdu soužití prospět a rozhodně to není nic neobvyklého. Jen se o tom možná tolik nemluví. „Těhotenství a mateřství mění nejen ženu, ale i jejího partnera. Řekla bych dokonce, že je to takový katalyzátor charakteru a muž se v této době vyjevuje ve své hlubší přirozenosti. Pro muže je to také emotivní čas, který jim může pomoci i dospět v muže a otce,“ říká životní koučka Lenka Procházka. Zjednodušeně řečeno, tam, kde byly trable, budou ještě větší rozpory, ale kde byla láska, může přijít ještě silnější cit.

Jak dlouho to celé vydrží ovšem záleží na mnoha dalších okolnostech. Jak moc pár upadne do rutiny, nebo se naopak i v dlouhodobém vztahu zvládne rozvíjet. Znáte 7 pravidel, jak udržet ve vztahu lásku i vášeň?

Reklama

Načítám