Hlavní obsah

Má obchodník právo odmítnout kartu a žádat hotovost? Zákon říká že ano, banky to ale vidí jinak

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kartou, nebo hotově? Otázka, na kterou jsme v obchodech i restauracích zvyklí. Stále častěji se ale můžete setkat s tím, že prodejci karty odmítají. Proč a co to pro zákazníka znamená?

Článek

Je pro vás pohodlné platit kartou všechny nákupy, včetně těch malých, ale prodejci se v poslední době stále častěji brání kartu přijmout a chtějí hotovost? Proč to dělají a mají na to právo?

Musí obchodník přijmout kartu?

Odpověď na to, zda musí, nebo nemusí prodejce přijmout při placení kartu, není vůbec jednoduchá. V podstatě je to tak, že ji přijmout nemusí, pokud by na tom tratil. „Prodejci argumentují tím, že platba kartou je pro ně méně výhodná než platba v hotovosti, protože musí ze zaplacené částky část peněz odvést zprostředkující bance. Ale tyto náklady si zahrnují do ceny zboží a služeb,“ říká ředitelka časopisu dTest Eduarda Hekšová. Znamená to tedy, že abyste mohli platit kartou, budete kupovat dražší zboží - o kolik, to záleží na tom, jaké podmínky si obchodník domluvil. Čím menší prodejce a čím nižší obraty má, tím to pro něj může být nevýhodnější. Je logické, že velké řetězce s velkými obraty na tom jsou daleko lépe. A právě to vede hlavně malé prodejce, aby platby kartou odmítali.

Když se prodejci drobné nákupy nevyplatí

Jestliže tedy majitel obchodu ví, že na drobných nákupech placených kartou tratí, může omezit přijímání karty až od určité hodnoty - třeba od nákupů nad 100 Kč. Zákon o platebním styku obchodníkovi nezakazuje stanovit si minimální částku pro přijetí platby kartou, pokud je o tom zákazník předem řádně vyrozuměn,“ uvádí Gabriela Krušinová z oboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí. Ono upozornění či vyrozumění může mít formu cedule s nápisem vedle pokladny a podobně.

Banky platbu kartou podporují

Ze zákona na to má obchodník právo, ale stejně by to neměl dělat, protože to většinou odporuje tomu, co podepsal ve smlouvě s poskytovatelem karet, nejčastěji bankou. Ta má samozřejmě zájem, aby majitelé karet měli možnost s nimi platit bez omezení. Takže pokud se vám stane, že kartu prodejce nepřijme, můžete si na jeho postup stěžovat u banky, která má s obchodníkem smlouvu, mělo by to být uvedeno u terminálu, ale pokud není a obchodník vám to neřekne (tu povinnost nemá), pak to obtížně zjistíte.

Pokud kartu prodejce bez uvedení důvodu nepřijme, můžete si na něj stěžovat u jeho banky.

„Sankce prodejcům přímo ve smlouvě definovaná není, ale můžeme zahájit jednání o nápravě a v krajním případě můžeme vypovědět smlouvu,“ vysvětluje Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB. Banka tedy má zájem, abyste kartou platit mohli, ale nemá moc možností, jak to prodejcům nařídit - protože sebrat jim platební terminál není výhodné ani pro ni. Takže je to patová situace.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Obchodník si smí určit podmínku placení kartou od určité výše ceny nákupu, ale musíte to vědět dopředuFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Sleva za platbu v hotovosti?

Prodejci, kteří nechtějí na platby kartou doplácet, ale nechtějí ani omezovat své zákazníky tím, že by karty nebrali, se snaží najít jiné způsoby. Například to, že platby v hotovosti zvýhodňují - například slevou, pokud vytáhnete z peněženky bankovky místo karty. Takové zvýhodnění platby v hotovosti evropské ani české právo nezakazuje - jen o ní musíte opět dopředu vědět. Nejčastěji opět nějakou informační cedulí u pokladny.

Někteří prodejci platbu v hotovosti zvýhodňují.

Problém by ale prodejce měl, pokud by u zboží uváděl dvojí ceny - tedy pokud by na cenovkách byla jedna částka pro placení v hotovosti a jedna pro placení kartou. V podstatě je to tak, že můžete dostat slevu při placení v hotovosti, ale nesmíte zaplatit víc, pokud byste platili kartou. Zákon nedovoluje si za platbu běžnou spotřebitelskou kartou účtovat jakýkoliv poplatek či přirážku, jinak prodejci hrozí pokuta až do výše 500 000 Kč,“ říká Gabriela Krušinová.

Dvojí cena je nepřípustná

Znamená to, že v obchodě musí mít jeden výrobek jednu cenovku. Prodejce vám může nabídnout platbu v hotovosti se slevou či zvýhodněním, ale za platbu kartou nesmí účtovat víc, než uvádí cenovka.

I přesto se s příplatkem za platbu kartou někde můžete potkat. Obchodníci argumentují, že to má oporu v zákoně, který jim umožňuje cenu navýšit o nutné výdaje - tedy i o ty spojené s odvody bance za platbu kartou. Ministerstvo financí s jejich výkladem nesouhlasí a trvá na tom, že za takový postup hrozí výše uvedená pokuta.

Co když s kartou neuspějete?

Suma sumárum: Odmítl obchodník vaši platbu kartou? Pak je nejjednodušší zaplatit hotově, pokud s sebou hotovost máte. Pokud ne, jděte jinam.

Načítám