Hlavní obsah

Rodina nesnáší mého přítele. Jak změnit jejich názor?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monika (25) je s přítelem dva roky, jejich první rok byl ale spíš velmi nezávazným randěním. Na čas se s Jirkou Monika i rozešla, ale neřekla to své rodině, která ho poté viděla s jinou dívkou. Proto si teď myslí, že jí byl Jirka nevěrný, a nesnáší ho.

Článek

Život není vždy jednoduchý, zamotat se do komunikačních nedorozumění, polopravd a lží může kdokoli. A leckdy se může zdát, že cesta z toho zmatku nevede. Pomoci ale mohou vztahoví mediátoři. I proto Monika napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak zvládnout situaci, která je pro mě hodně těžká. Moje rodina nemá ráda mého přítele, hlavně tedy bratr. Ale začnu od začátku.

S přítelem jsme spolu necelé dva roky a náš první rok byl dost náročný. Já v té době toužila hlavně cestovat a užívat si život – večírky, kamarádky, zážitky, nová místa, nové lidi. A i když mi bylo s Jirkou hezky, nebyla jsem si pořád jistá, jestli vážný vztah chci, nebo ne, a tak jsme si od sebe tak trochu drželi odstup.

Ale v jedné slabé chvilce jsem ho pozvala na oslavu svých narozenin, kde byla celá moje rodina i blízcí přátelé. Bylo to skvělé, z Jirky byli všichni nadšení. Nejvíc si sedl s mým bráchou, který mi dokonce řekl, že to je přesně chlap, kterého si pro mě představoval, a že doufá, že s Jirkou se konečně usadím. To se ale bohužel nestalo, hned po narozeninách jsem dostala nabídku na sezónní práci v zahraničí, nechtěla jsem omezovat Jirku ani sebe, a tak jsem se s ním rozešla.

Odjela jsem a Jirka svůj žal léčil tím, že na diskotéce sbalil první holku, kterou potkal. Nešlo o nic vážného, ale viděl ho s ní můj brácha, který netušil, že jsem se s Jirkou rozešla. Hrozně ho to naštvalo, myslel si, že mě Jirka podvádí.

Když jsem se po několika týdnech ze zahraničí vrátila, bratr mi to řekl, ale já bohužel v tu chvíli nebyla schopná říct mu celou pravdu. Řekla jsem mu jen, že jsme si před mým odjezdem dali pauzu, a že díky téhle informaci je jasné, že se k sobě nevracíme, tak není co řešit.

Jenže Jirka mi chyběl, ozvala jsem se mu a vrátili jsme se k sobě. Bratr to ale vůbec nechápe, Jirku nesnáší, a protože na něj všichni z rodiny dají, už ho začínají nenávidět i naši. Brácha jim řekl, že je to hajzl, že mi určitě ublíží, a oni jsou od té doby na něj hrozně odměření.

Vím, že jsem se do této situace dostala sama a že jsem se zamotala do svých lží a polopravd. Jak ale z toho ven? Nechci rodičům ani bratrovi přiznat, že to já jsem chtěla být na léto v cizině raději nezadaná, abych si mohla užívat, ale nevím, jak je přesvědčit, že Jirka opravdu není ten, na koho by se měli zlobit. Zároveň už jsem si ale jistá, že chci s Jirkou být, a moc bych si přála, aby ho měla moje rodina ráda.

Milá Moniko,

oceňuji, že jste přijala odpovědnost za celou situaci a přiznala si, že jste se do této situace dostala na základě vlastních rozhodnutí. Rozumím, že jste bratrovi ani rodičům neřekla celou pravdu, a proto došlo k mylnému podezření Vaší rodiny, že vás přítel podvádí, a kvůli tomu už příteli, potažmo vašemu vztahu, rodina nevěří.

Chyby v komunikaci se dají napravit, ale opět jen komunikací. Upřímnost je nejlepší cesta, ale samozřejmě není třeba se zcela topit v minulosti. Měla byste se s vašimi blízkými sejít a klidně, ale sebejistě jim vysvětlit, co k Jirkovi cítíte a co pro vás váš vztah znamená. Také by měli vědět, jak je pro vás důležité, aby ho respektovali a měli sním hezký vztah. Zároveň je důležité si uvědomit, že minulost již nezměníte, a jediné, co můžete ovlivnit, je budoucnost. Věřím, že pokud vaše rodina uvidí, že jste s přítelem opravdu šťastná a spokojená, časem se jejich vztah k němu zase zlepší. Přeji, aby k tomu došlo co nejdříve, a mohla jste si užívat rodinné i partnerské pohody.

Vztahy s blízkými našich partnerů či partnerek nemusí být vždy idylické. Nečekejte, že se z vás a nenáviděné tchyně stane kamarádka, ale držet vše v rámci slušnosti jde. Jak? Nesnášíte jeho rodinu? Na tyhle 4 věci zapomeňte!

Reklama

Související témata:

Načítám