Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Přítel nesnáší Vánoce, co s tím?

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Reklama

Anetin přítel nesnáší Vánoce, má je spojené s otcem alkoholikem, který kdysi během svátků napadl a zranil jeho matku. Proto je s Anetou po společné dohodě nikdy neslavili. Jenže teď mají syna a ona by o tyto svátky dítě nerada okrádala. Přítel to ale rezolutně odmítá. Jak to vidí mediátorka? Dá se najít kompromis?

Článek

Život není vždy snadný, mnohdy přináší problémy a starosti, které jakoby ani neměly řešení. Opak ale bývá pravdou. A najít shodu i v těch nejtěžších životních situacích pomáhají mediátoři. Proto Aneta (25) napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Milá paní mediátorko,

Chtěla bych poradit, jak zvládnout naší rodinnou situaci o Vánocích. Můj přítel je nesnáší. Jeho otec byl alkoholik, který svým dětem vždy sliboval krásné Vánoce, ale nakonec to nikdy nezvládl a při těch posledních společných dokonce napadl jejich matku a ta skončila v nemocnici. Mému příteli bylo v té době čtrnáct a rozhodl se, že už Vánoce nikdy slavit nebude.

Jeho postoj jsem chápala, a tak jsme se domluvili, že Štědrý den strávíme na túře v přírodě, což bylo super. Stejné to bylo i loni. Ovšem letos je situace jiná, protože v létě se nám narodil syn.

Je mi jasné, že letos je ještě moc malý, je mu to jedno, stejné to nejspíš bude ještě i příští rok, ale ten další už bude vnímat, že se kolem něj Vánoce slaví. Děti ze školky si budou vyprávět, jaké dostaly dárky, budou se učit koledy a já si neumím představit, že bych ho o toto všechno připravila. Jsem si vědoma toho, že jsem do vztahu šla s tím, že přítel Vánoce nesnáší, ale našeho syna přece miluje, tak by se měl trochu přemoci.

Zkusila jsem to před ním nedávno nadhodit, ale on hned vyletěl, že jsme snad domluvení a on na svém rozhodnutí nic měnit nehodlá. Sice bychom mohli jet s malým k mým rodičům, kteří Vánoce slaví, ale zase nechci nechávat přítele samotného, i když je to, jak on říká, jen datum v kalendáři.

Asi jsem to posledně příteli podala špatně, téma Vánoc jsem vytáhla, když jsme byli trochu pohádaní a já mu to řekla spíše jako výčitku. Jenže nevím, jak jinak bych to měla otevřít, abychom našli alespoň nějaký rozumný kompromis. Nemohla byste mi poradit nějaký postup, jak to s přítelem v klidu probrat? Aby to nebral tak, že ho chci zradit, ale že to dělám hlavně pro našeho syna, aby on mohl mít normální dětství, když už ho bohužel neměl přítel?

Milá Aneto,

Píšete, že váš přítel neslaví Vánoce z důvodů špatných vzpomínek z dětství. Vy jste toto jeho rozhodnutí akceptovala. Situace se ale nyní změnila, protože máte syna a kvůli němu byste Vánoce ráda slavila. Aby mohlo dojít ke konstruktivnímu řešení, určitě je dobré vyhradit si na rozhovor čas a nastolit tu správnou atmosféru – tak aby vás nikdo nerušil a oba jste byli srozuměni s tím, že se budete bavit o důležitém tématu, ale zároveň jste nebyli pohádaní, neměli za zády jiný konflikt.

Až si pro rozhovor najdete čas, poproste přítele, ať vás vyslechne a pokusí se vás nepřerušovat. Klidně a srozumitelně mu řekněte důvody, proč si přejete Vánoce slavit, zdůrazněte především vašeho syna. Můžete si i připravit návrh, co z oslav Vánoc je pro vás důležité a co byste naopak klidně vynechala – například, chtěla bych se synem péct cukroví, ale vůbec netrvám na tom, abychom jedli kapra a salát. To berte jen jako příklad, vánočních zvyků je spousta a vy si můžete svátky pojmout zcela po svém. Klidně si můžete vytvořit i vlastní zvyky a z těch tradičních jich přebrat jen pár základních.

Pak dejte čas a prostor příteli, aby i on navrhl, jestli jsou nějaké vánoční tradice, které mu nevadí, případně, jak by on chtěl Vánoce pro syna pojmout. Nezapomeňte zmínit, že je pro vás důležité hlavně to, abyste o radost z Vánoc nepřipravili vašeho syna a zároveň nechcete přítele zraňovat tím, že se mu budou připomínat špatné vzpomínky. Buďte kreativní a zkuste si vymyslet takové Vánoce, které budou vyhovovat vám oběma, respektive vám třem. Věřím, že se vám společně podaří vykouzlit ty nejkrásnější Vánoce.

U vás se Vánoce slaví se vším všudy? V tom případě vám ve výzdobě nechybí ani tradiční vánoční hvězda. Jak se o ni starat, aby vydržela minimálně do svátků?

Reklama

Související témata:

Načítám