Hlavní obsah

Můžete zachránit dítě, ale má to svá rizika. Příběhy pěstounské péče

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstounských rodin je stále nedostatek. Je to náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Navíc bez jakékoli vidiny, že by se vaše kompetence mohly rozšířit dál než jen na výběr kroužků nebo nákup oblečení.

Článek

V České republice vyrůstá v dětských a kojeneckých ústavech asi osm tisíc dětí. Cesta k adopci je zdlouhavá a mnohdy se jí dítě do dovršení plnoletosti nedočká. Možným řešením je pěstounská péče. „Z praxe vím, že pěstounů je stále nedostatek a pro každé dítě je možnost vyrůstat v rodině zásadní,“ vysvětluje režisérka Linda Kallistová důvod, proč kývla nabídku České televize na natáčení dokumentárního cyklu Plné hnízdo, který můžete sledovat na webu ivysilani.cz.

Kdo se může stát pěstounem?

Pěstounem se může stát někdo příbuzný z rodiny. V tom případě soud jen prověří, zda je zázemí pro dítě dostatečné. Pěstounem ale může být i zcela cizí osoba, klidně i svobodná, případně i jen jeden z manželů. Ten druhý s tím musí ale souhlasit. „Zájemci o náhradní rodinnou péči prochází systémem příprav. Konkrétní požadavky zájemcům sdělí na úřadě. Obecně lze říct, že zájemce by mě být plnoletý, trestně bezúhonný a měl by mít trvalé bydliště v ČR,“ vysvětluje Hana Růžičková z organizace Dobrá rodina. Nejdůležitějším předpokladem je hezký vztah k dětem, energie a chuť pomoci dítěti a ochota na sobě pracovat. Do ústavů se totiž dostávají děti traumatizované. Péče o ně proto vyžaduje trpělivost a psychickou odolnost.

Důležitá je pořádná příprava

Mnohé lidi odrazují od pěstounské péče formality, které musí podstupovat. Ty mohou trvat i několik měsíců, ne-li let. „Každému zájemci o náhradní rodinnou péči vždy říkáme, ať se ve svém úsilí nenechá odradit strachem nebo pocitem, že by něco z podmínek nesplnil. Určitě nejde o hledání chyb na zájemci. Je to proces, ve kterém se všechny strany ujistí, že noví náhradní rodiče budou připraveni dát dítěti bezpečnou novou rodinu,“ tvrdí paní Růžičková.

Má to ale své opodstatnění: „V jednom z příběhů byl před pětadvaceti lety mezi pět sourozenců umístěn chlapec z dětského domova. Kluk ale zlobil, začal krást a chytil se špatné party. Rodinná situace se postupně vyhrotila natolik, že ho museli ‚vrátit‘. Z chlapce je teď dospělý muž, kterého jede naše pěstounka navštívit do vězení,“ líčí Kallistová, jež věří, že se systém v tomto ohledu hodně zlepšil a nic podobného už by nemělo nastat. „Děti jsou do rodin umisťovány s mnohem větším rozmyslem a pěstouni mají kurzy a školení na to, jak ustát konfliktní situace.“

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Principem pěstounské péče je, aby byly spokojené obě strany. Žádné dítě si nezaslouží být v dětském domověFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Přechodná vs. pěstounská péče

Jak už názvy napovídají, hlavní rozdíl je v trvání. U přechodné pěstounské péče může být dítě svěřeno do náhradní rodiny pouze na rok. Většinou z toho důvodu, že si biologická rodina za tu dobu vyřeší všechny náležitosti a dítě se k ní pak vrací. Nemusí to tak ale vždy být. „Zasáhl mě příběh chlapce, jenž byl umístěn do přechodné pěstounské péče, ve které ‚přetáhl‘ stanovený limit, takže u rodiny už nemohl zůstat. Přestože o něj měla zájem dlouhodobá pěstounka, kluk putoval na půl roku do dětské domova bez možnosti návštěv. Podle obou pěstounek se jeho stav výrazně zhoršil a trvalo dlouho, než znovu nabyl důvěru a jistotu,“ šokuje Linda Kallistová. U klasické pěstounské péče může dítě zůstat v péči nové rodiny až do své plnoletosti, pokud mu biologická rodina neposkytne zázemí.

Rozdíl mezi pěstounskou péčí a adopcí

„V případě svěření dítěte do pěstounské péče zůstává biologickým rodičům plná rodičovská odpovědnost. Pěstouni mohou rozhodovat o ‚běžných‘ záležitostech dítěte (běžná péče, výchova, strava, oblečení apod.), dochází s dítětem k pediatrovi, jsou oprávněni dítěti přehlásit bydliště na svou adresu. Zároveň musí umožnit styk dítěte s rodiči a udržovat sounáležitost dítěte s biologickou rodinou. O všech ostatních záležitostech dítěte rozhodují nadále rodiče. Adoptivní rodič přijímá dítě plně za své včetně všech rodičovských práv, dítě osvojením získává příjmení po osvojitelích, veškeré právní vazby k biologické rodině zanikají,“ vysvětluje Hana Růžičková.

Jak je to s finanční odměnou?

Panují mýty o tom, že lidé se do pěstounské péče pouští kvůli penězům. V tabulce níže vidíte, na jakou částku mají pěstouni měsíčně nárok. Může se to zdát jako horentní suma, ale představte si obrovský závazek, bez jakýchkoli práv - a proti tomu lásku a péči, kterou musíte dítěti věnovat. A to s myšlenkou, že se kdykoli mohou ozvat jeho biologičtí rodiče a vy už ho nikdy neuvidíte.

Příspěvek na potřeby dítětePříspěvek za péči o dítě pro PP
do 6 let dítěte6 290 Kč 1 dítě 18 900 Kč
6-12 let7 750 Kč 2 děti28 350 Kč
12-18 let8 870 Kč3 děti37 800 Kč
18-26 let (pokud dítě studuje)9 220 Kč každé další dítě+ 9450 Kč

Odměna pěstouna se odvíjí od minimální mzdy (MM) .

Načítám