Hlavní obsah

Jak z toho ven: Když budeme po rozvodu bydlet s dětmi v jednom domě, může to fungovat?

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou v rozvodovém řízení. Mají spolu dvě malé děti a bydlí v rodinném domě. On navrhuje, aby to tak zůstalo i po rozvodu, že ušetří a bude to lepší i pro děti. Co si o tom myslí Ondřej Frunc.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den,

jmenuji se Dana, je mi 38 let, s manželem máme dvě děti – pět a sedm let –a budeme se rozvádět. Dlouhodobě si nerozumíme, on je navíc docela popudlivý typ, ale plus minus jsme se dohodli, že to tak bude lepší. Bydlíme v domě, no a tady je problém.

Je to dům, který dostal manžel ještě před svatbou, ale hodně jsme do něj spolu pak investovali. Na to, abych se s dětmi odstěhovala do nějakého většího bytu a platila nájem, nemám, ani s případnými alimenty. Můj budoucí ex navrhuje, ať zůstaneme v rodinném domě, daly by se tam udělat dva byty ve dvou patrech. Prý bude mít děti aspoň po ruce. Má to výhody, ale já nevím, jestli je to dobrý nápad.

Co když, až si někoho najdu, bude vyvádět? Myslíte, že soužití lidí, co se rozvedli, může v jednom domě fungovat?

Dobrý den,

díky za nelehký dotaz. Věřím, že všechno zvládnete nakonec dobře rozplést. Doba rozvodu je citlivé období, je dobré na sebe dávat pozor. Dopřávat si pokud možno odpočinek, sebepéči, rozmazlovat se, vyhledávat přátele.

Co se týká vašeho dotazu. Předně jde o to, v jaké kondici a v jakém vzájemném vztahu se rozcházíte. Rozvod zní strašidelně, ale může mít mnoho podob, vždycky to nemusí být hrůza, a někdy to dokonce může být i fajn společné a dospělé rozhodnutí.

Co teď s manželem prožíváte? Dá se s ním na něčem dohodnout, respektuje vás a vaše soukromí? Chápete se navzájem a dokážete si vyjít vstříc? Funguje běžná komunikace a dohoda ohledně dětí?

Pokud ano, potom si myslím, že nějaký čas žít pod jednou střechou možné je. Jestliže se budete respektovat, věřím, že několik let, nebo třeba jen rok, žít blízko sebe může pomoct mnohé vyventilovat a dořešit. Může to být fajn. Může to být těžké. Ale asi to není navždy?

Pokud ovšem svému muži nevěříte, a on vám, jestliže řešíte nerespektování vlastních hranic a nabourává se do prostoru druhého a není vám vedle něj dobře, nestojí to za přemáhání. Pak asi i přes všechny finanční výhody není dobré zůstávat u sebe. Užírat se a trápit se člověk může různým způsobem, ale není nutné kazit si domov a pocit vlastního bezpečí. Můžete si věci ozkoušet a uvidíte, jak to bude fungovat. Přeji hodně sil.

Reklama

Související témata:

Načítám