Hlavní obsah

Jak z toho ven: Rodina si myslí, že mě přítel podvádí, my ale máme otevřený vztah. Musím to přiznat?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jitka má s přítelem volný vztah, ale neřekla to své rodině. Ačkoliv má pocit, že je to jejich věc, nese to s sebou jisté komplikace. Jaké? A co si o tom myslí Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na komunikaci s rodiči. Mám přítele a s ním jsme se domluvili na otevřeném vztahu. Oba studujeme, u toho pracujeme, chceme se bavit, poznávat nové věci, oběma nám to vyhovuje. No ale rodiče! Máma se pořád ptala, jestli někoho mám, tak jsem jim na nátlak jednou Jirku představila. Jenže brácha ho nedávno viděl ve městě v kavárně s jinou slečnou, v poměrně důvěrném hovoru. A teď ho celá rodina nesnáší, protože si myslí, že je mi nevěrný.

Má cenu rodině vysvětlovat, jak to máme, když jsou rodiče prostě „stará škola“? Děkuji, Jitka.

Dobrý den, Jitko,

díky za dotaz. Určitě dobrá otázka a řekl bych, že se jedná o něco, nad čím přemýšlí čím dál víc lidí. Partnerské vztahy se mění. Lidé zkouší nové věci. Hledají cestu, která je pro ně lepší, než třeba to, co sami viděli u svých rodičů.

Jen vy ale znáte celý kontext své rodiny i svého současného života, tak jen vy budete vědět, jak nejlíp se vším naložit. Z toho mála, co takhle na dálku slyším, mohu říct jen několik obecných věcí.

Ať má partnerský vztah jakoukoli podobu, stále stojí na univerzálních pravidlech komunikace. Měl by tedy obsahovat respekt k druhému, otevřenost, upřímnost a nějakou formu pravdivosti.

Proto bych řekl, že je fér ke všem zúčastněným vysvětlit rodině, jaká je forma vašeho vztahu. Protože i v otevřeném vztahu potřebuje váš partner cítit, že za ním stojíte, že není křivě obviněn a že je váš vztah rovně a pravdivě komunikován.

Myslím, že by se to jinak mohlo někde nepříjemně propsat, možná právě otevřené vztahy jsou v tom i náročnější, a je potřeba ještě lépe komunikovat a chovat se transparentně.

Na straně druhé si myslím, že i „stará škola“ může překvapit svými vlastními zkušenostmi nebo i něco dobrého poradit. Třeba se otevřeností pootevře nějaké zajímavé téma ve vaší rodině. Kdo ví

Být upřímný a pravdivý může být i dobrá cesta k sebeúctě, sebevědomí.

Ale nakonec to budete muset vyřešit vy. Díky a hodně štěstí a síly.

Související témata:

Načítám