Hlavní obsah

Už mě nevzrušuješ. Jsi jako tvoje matka. Nejhorší věty, které by ve vztahu nikdy neměly zaznít

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Slova jsou mocná zbraň. Dá se jimi hodně dokázat, ale také jimi lze citelně ublížit. Proto jsou věci, které byste svým protějškům jednoduše říkat neměli. O co se jedná?

Článek

Jsou to věci, které lidé říkají ve vzteku, uprostřed divoké hádky, nebo když jsou hodně frustrovaní a podráždění. Ale nic z toho není omluvenka. Jakmile totiž něco takového partnerovi řeknete, nelze to vzít zpět. Jsou slova a věty, které bolí, zraňují a páchají na vztahu škody. A pak nemusí být snadné a třeba ani možné je napravit. Nejlepší rada je tedy nejdřív myslet, až pak mluvit. A to i když máte vztek a sebeovládání téměř na nule. Co byste podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox partnerovi neměli říkat?

1. Všechno je to tvoje chyba

Je to oblíbená věta ve chvílích, kdy věci nejdou podle vašich představ. Je tak snadné přenést veškerou zodpovědnost na druhého. Jenže na vztah jste dva, takže mnoho z toho, co se v něm děje (dobré i zlé), je dílem vás obou. A pokud je něco, co vám na partnerovi či jeho chování vadí, řekněte mu to. Ale buďte konkrétní, nezobecňujte. Hodit na něj všechno je nefér!

2. Už mě nevzrušuješ

Jedna věta, která ale během chvilky zcela zničí váš sexuální život. Když druhému řeknete, že vás nevzrušuje, nelíbí se vám a podobně, jen tak se přes to nepřenese. Zdecimovali jste jeho sebevědomí, a navíc jste v něm vyvolali pocit, že byste své potřeby mohli jít ukojit jinam. Jak se má pak vedle vás v posteli cítit dobře, bezpečně a uvolněně?

3. Jsi blázen

Když tohle řeknete partnerovi, kterého něco trápí, štve a má potřebu něco řešit, tak mu jinými slovy říkáte, že cokoli, co cítí nebo říká, pro vás nemá žádnou váhu. Neberete ho vážně a vlastně vás ani moc nezajímá, co ho trápí.

4. Nenávidím tě

Je ironie, že tahle věta je možná nejméně závažná. Připomíná totiž vzteklé dítě, které křičí na rodiče, že je nenávidí, protože mu nekoupili lízátko. Je to dětinské a vyvolává to spíš potřebu se smát než se cítit zraněn. Ale ani tak to neříkejte, můžete tak hodně ublížit, a navíc tím snižujete svou důvěryhodnost.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ve vztahu jste na všechno dva a oba si nesete sami sebe se svou minulostí, takže mnoho vašich nepříjemných pocitů se současným partnerem nijak nesouvisí a házet to na něj není fér. Chcete-li něco změnit, vždy začněte u sebe!Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

5. Už tě nemiluju

I pevné vztahy může tato jediná věta hodně pošramotit. I v těch nejdivočejších hádkách, kdy létají talíře vzduchem, byste neměli pochybovat, že vás ten druhý miluje. Nemusí vás v danou chvíli mít rád, můžete ho štvát, ale za všech okolností vás musí stále milovat. Láska sice není jediná věc, na které vztah stojí, ale je to ta největší motivace, proč se v něm snažit a překonávat překážky.

6. Uklidni se

Je to trochu podobné jako s prohlášením „Jsi blázen“. Když tohle řeknete partnerovi, který je rozčílený a něco ho trápí, znehodnocujete tím jeho pocity. Potřebuje vaši podporu, ale dočká se jen pohrdání a zlehčování.

7. Jsi jako tvoje matka (otec)

Pokud partner své rodiče obdivuje, má je jako vzor, je samozřejmě v pořádku tohle říct – je to kompliment. Jestliže jeho vztah k rodičům není nejlepší, je to tristní. A obzvlášť pokud se vám protějšek svěřil, jaké vlastnosti na rodičích nesnáší, co mu na nich v dětství vadilo… Když mu to teď předhodíte, zneužili jste jeho důvěru ve vás.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Já jsem to tak nemyslela… Možná myslela, možná nemyslela. Každý má samozřejmě právo říkat, co potřebuje, ale pak musí nést následkyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak se omluvit a dát věci do pořádku

Jak minimalizovat škody, když jste vyřkli něco zraňujícího, mrzí vás to a „chcete to vzít zpátky“?

  • Vychladněte: dejte si 20 minut, abyste se zklidnili.
  • Upřímně se omluvte: za slovem promiň nikdy nesmí následovat „ale“.
  • Omluvu podpořte řečí těla i mimikou: dívejte se partnerovi do očí, nekřižte nohy ani ruce, něžně se ho dotkněte…
  • Vysvětlete, proč se omlouváte: promiň nestačí, musíte objasnit, že partnerovi nechcete ubližovat, a vyložit, proč vás vaše slova mrzí.
  • Buďte trpěliví: někdy odpuštění nějaký čas trvá, tak nespěchejte a netlačte na pilu.

8. Donutil(a) jsi mě k tomu

Ať už jde o cokoli, tahle věta v podstatě znamená, že víte, že jste se provinili, udělali něco špatně, ale zříkáte se viny a házíte to na partnera. Jenže každý je zodpovědný sám za sebe a za své činy.

9. Nemáš být co naštvaný/smutný/rozčílený

Nemůžete vědět, jak se protějšek cítí, jak některé věci prožívá a co mu dělá starosti. A proto není dobré jeho emoce zpochybňovat. Jestli se trápí, potřebuje vaši podporu a útěchu, a ne mávnutí rukou nad jeho pocity.

10. Mě to nezajímá

Tahle věta ubližuje, obzvlášť pokud ji partner slýchá pravidelně. Je jen otázka času, kdy se začne cítit opomíjený, nemilovaný, bez zájmu… A to rozhodně není příjemné a vztah to silně poškozuje.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nic není jen černé či bílé. Pokud mluvíte o svých pocitech od rána do večera a děláte si z partnera terapeuta, pak se nebudete moct divit, že se jednoho dne dočkáte odpovědi: Mě už to nezajímá!Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

11. Proč nemůžeš být víc jako…

Jako sestřin manžel, jako Andulin Josef, jako Filipova sestřenice… Srovnávání je zabiják, na to nikdy nezapomínejte! Navíc to nikdy k ničemu nevede. Vy si možná myslíte, že tak protějšek donutíte k osvojení si vlastností, které mu podle vás chybějí, ale tak jednoduše se lidé „předělat“ nedají.

12. Je konec, chci se rozvést

Tahle slova by z vašich úst měla vyjít pouze tehdy, když to myslíte vážně a chcete vztah opravdu ukončit. Používat je jen jako výhrůžku, způsob, jak partnera vyděsit, se nevyplácí. Protože brzy bude jasné, že si z nich není třeba nic dělat. Je to stejné jako strašení dětí čerty – velmi brzy pochopí, že peklo neexistuje. A také riskujete, že vás jednoho dne partner vezme vážně…

Zdravý vztah vám ovšem může pokazit i na první pohled tak ušlechtilá vlastnost, jako je upřímnost: O čem s partnerem nikdy nemluvte, pokud si ho chcete udržet?

Reklama

Načítám