Hlavní obsah

Nehledejte problém u reprodukčních orgánů, problém s otěhotněním může mít na vině i imunita

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho se snažíte o dítě, ale stále se vám nedaří otěhotnět nebo miminko donosit? Na vině nemusí být jen nekvalitní spermie, porucha ovulace, vysoký věk nebo nezdravý životní styl, což jsou nejčastější příčiny. Nepřítelem mateřství může být i vaše nebo partnerova imunita. A nutně nemusí jít jen o to, že by byla špatná. I opak může ztěžovat početí.

Článek

Snažíte-li se marně o dítě, jistě se ptáte, proč se vám nedaří. Odpověď bohužel není tak snadná, faktorů, které to mohou ovlivňovat, je celá řada. Vedle stresu, nezdravého životního stylu nebo genetických dispozic může být viníkem i vaše vlastní imunita, ale i imunita vašeho partnera. A to z několika důvodů.

1. Silná imunita

Váš imunitní systém nemusí být nijak narušen, ale naopak být zdravý a silný. Někdy prostě funguje až moc spolehlivě. Ve snaze vaše tělo chránit se z něj snaží vypudit cokoli, co vyhodnotí jako patogenní. „V některých případech se terčem nežádoucích imunitních procesů stávají vajíčka, spermie, placenta či embryo samotné,“ vysvětluje doktorka Kateřina Veselá, ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. „Plod je pro matku de facto z poloviny cizorodá tkáň. Aby vše dopadlo dobře, musí mateřský organizmus plod během těhotenství tolerovat,“ dodává lékařka.

Situace se většinou sama časem upraví. Velmi úspěšné jsou pak metody mimotělního oplodnění. Pokud se vpraví spermie přímo do vajíčka, obejde se tím případný imunologický blok.

Foto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

Oplodněné vajíčko může váš imunitní systém vnímat jako něco cizorodého, co vás ohrožuje, a rozhodne se ho proto z těla vypuditFoto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

2. Slabá imunita

Častějším důvodem, proč se ženám nedaří otěhotnět, je ale naopak organizmus oslabený. Jste-li často nemocné nebo například trpíte podváhou (například vinou anorexie), je zde riziko, že právě vás potkají potíže s plodností, narůstá i pokud máte jakékoliv autoimunitní onemocnění.

„Typicky může jít o některé z řady takzvaných revmatických nemocí, například juvenilní idiopatickou artritidu či systémový lupus, dále třeba poruchu štítné žlázy nebo cukrovku. Za slabou imunitou mohou stát i opakující se záněty pohlavních orgánů nebo endometrióza,“ vyjmenovává Kateřina Veselá.

Pokud některým autoimunitním onemocněním trpíte, je vhodné konzultovat vše s lékařem. Tyto choroby totiž mohou zapříčinit předčasnou menopauzu a nečekaně brzy ukončit vaše plodné období. Lékař vám zřejmě doporučí těhotenství neodkládat nebo si nechat zamrazit vajíčka ještě v optimálním věku.

3. Imunita u mužů

I když se imunitní příčiny neplodnosti objevují výrazněji u žen, můžou být problémy i na straně muže. Poškozená imunita či probíhající autoimunitní onemocnění může zhoršovat tvorbu spermií, jejich pohyblivost nebo schopnost proniknout do vajíčka. Potíže mohou vznikat i následkem prodělaného zánětu varlat a semenných váčků.

4. Imunita a jídelníček

Na vině rozhozené imunity je často špatný jídelníček. Začněte žít zdravějším životním stylem, případně nasaďte vitaminové preparáty. Budoucí matky by neměly podcenit hlavně kyselinu listovoudůležitý je také vitamin D3, jehož přirozeným zdrojem jsou tučné mořské ryby, celozrnné potraviny nebo vejce. „Vitaminu D3 má velká část české populace obecně nedostatek. Přitom je důležitý pro tvorbu estrogenu a správné fungování imunitního systému. Je-li u ženy narušen, může bránit uhnízdění embrya nebo proti němu vytvářet škodlivé protilátky,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského Domu na Praze 7.

Foto: nerudol, Shutterstock.com

Posilujte imunitu tím nejpřirozenějším způsobem, zdravým jídlemFoto: nerudol, Shutterstock.com

5. Imunita v těhotenství

Slabá či poškozená imunita ale nemusí způsobit potíže s otěhotněním, zato však může ohrožovat zdravý vývoj plodu nebo vyvolat samovolný potrat či předčasný porod. To zejména tehdy, když se terčem autoimunitních reakcí stane cévní systém placenty a dojde ke zhoršení průtoku krve. Tím se zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin a vede ke zpomalení vývoje plodu, či dokonce k ukončení těhotenství. Nejpřirozenějším způsobem, jak pečovat o svoji imunitu, je jíst zdravě, otužovat se a mít dostatek pohybu.

Načítám