Hlavní obsah

Přítel si po večerech s někým píše. Mám právo vědět s kým?

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S nastavením soukromí to má každý jinak. Někdo se se vším hned svěří svému partnerovi, jiný si rád nechává něco pro sebe, případně pro kamaráda. Čtenářka Kája se ptá: „Mám právo vědět, s kým si můj partner po večerech tolik píše?“ Tady je názor Ondřeje Frunce.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Otázka

Milý pane Frunci, chodím s klukem, se kterým si rozumím, jsme spolu rok a půl a víceméně spolu bydlíme. Ale mně strašně vadí, že si večer s někým vypisuje a když se ho zeptám, kdo to je, řekne mi něco jako: „Máma něco řeší, domlouváme víkend s kámošema, nic důležitýho…“ a tak podobně. A já si říkám, když to není důležité, tak proč mi to neřekne? Myslíte, že má nějaké tajemství? Já si myslím, že bych to měla vědět, obzvlášť když třeba spolu chceme být i déle a mít rodinu… Jinak si rozumíme, přijde mi, že mě má rád, ale tohle mi vadí a vlastně mě to znejišťuje. Má ve vztahu člověk právo vědět, s kým si druhý píše? Děkuju, Kája, 22 let.

Odpověď

Moc díky za dotaz a za důvěru. Ptáte se, zda má ve vztahu člověk právo vědět, s kým si druhý píše, a zda si myslím, že má váš partner nějaké tajemství. Prvně chci říct, že podobné nejistoty napadají mnoho z nás. Nejste v tom sama. Žijeme v době, kdy se mobilní telefony staly nedílnou součástí našeho života. Trávíme s nimi někdy víc času než bez nich, na telefonu strávíme o mnoho více času než v kontaktu s našimi blízkými. Věříte jinak svému partnerovi? Máte k němu důvěru? To jsou základní otázky. Říkáte, že jste spolu spokojení a rozumíte si. Myslíte, že by bylo možné si s partnerem promluvit o tom, jak vás celá věc znepokojuje? Myslíte, že by vás vyslechl? Pochopil? Zkuste mu vysvětlit, proč je to pro vás nepříjemné, a možná najdete nějaké řešení.

To, že spolu lidé komunikují i mimo partnerství, že máme různé přátele, je poměrně normální. I v partnerství a společném bydlení si chceme a potřebujeme zachovat nějakou formu soukromí a autonomie. Nevyprávět našim partnerům každé slovo, které řešíme s přáteli, mi přijde docela pochopitelné. Taky si asi píšete s kamarádkou a nepotřebujete to hned svěřit partnerovi. Nevím, co je správné, spíš jde o to, co je správné pro vás. Každý jsme jiný, každý jsme se učili komunikovat v jiné rodině a viděli jsme jiné vzory. To asi všechno budete potřebovat s partnerem probrat a sladit.

Samozřejmě je potřeba, aby k vám byl partner upřímný, pak věřím, že se můžete dopátrat nějaké dobré společné cesty, jak tuhle situaci řešit. Přeji vše dobré.

Načítám