Hlavní obsah

Už je to opravdu porod? Jak poznáte, že už to nejsou jen poslíčci, a kdy jet do porodnice

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Budou to sílící bolestivé stahy, odtok plodové vody nebo ještě něco jiného? Jak vlastně mohou ženy s jistotou poznat, že se blíží chvíle, kdy přivedou na svět dítě, protože porod právě začal?

Článek

Až to přijde, tak to určitě poznáš. Tuhle větu jistě slyšela nejedna žena v závěru svého těhotenství. Jenže často není tak snadné poznat, zda už se porod skutečně rozbíhá –⁠ většinou se tak děje pozvolna a projevy se mohou mírně lišit.

S jistotou tak lze říct v podstatě jen to, že skoro nikdy to není jako ve filmech, kdy se žena najednou bolestivě zlomí v pase a s výkřikem začne rodit, což celé trvá maximálně asi tak půlhodinu.

První projevy blížícího se porodu

Existuje několik známek toho, že se porod skutečně rozbíhá, ovšem pořadí může být různé a nemusí se objevit úplně všechny –⁠⁠ to se týká třeba bolesti zad či častého chození na stolici.

Jaké jsou příznaky porodu?

  • kontrakce, které nabírají na síle a pravidelnosti
  • uvolnění hlenové zátky z děložního hrdla, může k němu dojít až deset dní před porodem, ale klidně i těsně před ním, případně
  • menstruační bolesti v podbřišku
  • bolesti zad
  • nutkání chodit na stolici, souvisí to s tím, že klesající dítě tlačí na střeva
  • odtok plodové vody, přesněji tedy ruptura vaku blan
  • žena se nemusí cítit celkově dobře, být neklidná a nebýt „ve své kůži“

Tato fáze porodu může trvat pár hodin, ale také třeba dva tři dny – kvůli slabým kontrakcím není třeba hned jezdit do porodnice, zvláště pokud zase na nějaký čas ustanou nebo jsou nepravidelné.

Také odtok plodové vody neznamená, že je nutno vyrazit okamžitě. Plodová voda většinou odtéká pomalu a až do příchodu dítěte na svět. Je čirá, mléčně zkalená, může být i narůžovělá. Někdy může být těžké rozeznat ji od moči, ale rozhodně nelze její odtok jakkoli ovládnout například stažením pánevních svalů, na rozdíl od močení. Mnoha ženám voda začne odtékat až v další fázi porodu. Dítě na svět většinou přijde do 24 hodin od odtoku vody.

Pokud jde o krvácení, špinění tmavou krví nebo hlen s krví mohou provázet otvírání porodních cest.

Rozhodně je však na místě obrátit se hned na porodní asistentku nebo porodnici, pokud žena silně krvácí z pochvy, odtékající plodová voda je zakalená nebo dokonce zapáchá, dítě se hýbe méně než obvykle či pokud to vypadá na rozjíždějící se porod dříve než v ukončeném 37. týdnu těhotenství.

S krvácením, které připomíná silnější menstruační krvácení, je dobré neotálet a okamžitě odjet do porodnice – může jít o předčasné odloučení placenty, tzv. abrupci, což je stav, který ohrožuje na životě ženu i dítě.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Nejčastěji začíná porod bolestmi nebo křečemi v podbřiškuFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jak poznat skutečné kontrakce?

Při kontrakcích se děložní svaly střídavě napínají a uvolňují, ovšem každá žena to může vnímat jinak – některým to připomíná extrémně silné menstruační bolesti s křečovitým svíráním podbřišku, jiné je pociťují především v podobě extrémně silných křížových bolestí zad, někomu přijdou jako stahování celého břicha.

Poslední týdny těhotenství mohou doprovázet také takzvané Braxton-Hicksovy kontrakce (lidově se jím říká poslíčci nebo poslíčky). Ty jsou většinou spíše nebolestivé (lidově se jim říká poslíčci nebo poslíčky), typické pro ně je tuhnutí břicha, někdy s mírnou bolestí v podbřišku. Jsou ale spíše nepříjemné, než že by vyloženě bolely, trvají krátce, nebývají delší než třicet vteřin, intervaly mezi nimi jsou často stále stejně dlouhé a nezkracují se. Tyto stahy mohou vymizet po sprše nebo vaně vymizet.

Skutečné porodní kontrakce bolí a bolest navíc nabírá na intenzitě. I ty mohou v počátcích porodu také po chvíli ustoupit, většinou se ale během krátké doby zase ozvou a porod se rozjede.

porod skutečně začne, budou kontrakce mít tendenci být delší, silnější a častější s tím, jak porod postupuje. Díky kontrakcím postupuje dítě dolů směrem k pochvě, zatímco děložní hrdlo se více a více otvírá, aby jím dítě mohlo projít.

Kdy zvážit cestu do porodnice?

Zásadní je povaha děložních kontrakcí. Jet do porodnice by žena měla, pokud jsou stahy:

  • pravidelné
  • trvají alespoň 60 vteřin
  • objevují se každých pět minut a častěji
  • žena je v této intenzitě má už dvě hodiny a více

Odborná spolupráce Mgr. Andrea Bučková, viceprezidentka UNIPA (Unie porodních asistentek)

Jak rodičovství zamává s intimním životem? Poslechněte si podcast IF s psycholožkou:

Reklama

Související témata:

Načítám