Hlavní obsah

Co je předporodní balonek a k čemu slouží

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející porod u řady žen přirozeně doprovázejí obavy z velké bolesti při průchodu miminka porodními cestami a při natržení či nastřižení hráze. Pomůcka známá jako silikonový předporodní balonek slibuje zmírnit riziko obojího. Jak to dokáže a co na to říkají odborníci?

Článek

Během vaginálního porodu se tkáně pánevního dna natáhnou až o 300 %. K největšímu pnutí dochází při průchodu hlavičky, což bývá moment, kdy je tkáň hráze spontánně natržena nebo odborně nastřižena. Zranění je bolestivé, mohou nastat komplikace při hojení a na budoucí život některých žen má negativní dopady. Patří mezi ně například bolesti při vyprazdňování, omezení v intimním životě, zdánlivě nesouvisející bolesti hlavy i psychické problémy a v pozdějším věku i inkontinence. Dá se tomu ale vyhnout. Jak s tím pomůže předporodní balonek?

Co je předporodní balonek

Jedná se o zdravotní pomůcku s účinností ověřenou klinickými studiemi, která pomáhá s přípravou na porod. Na trhu jsou k dostání dva druhy – Aniball a EPI-NO. Oba vypadají jako balonek ve tvaru přesýpacích hodin s hadičkou a ventilkem. Balonek si žena zavede do pochvy. Postupným nafukováním si potom zvyká si na tlak, který přijde při porodu během průchodu miminka a během kterého by se měla co nejvíce uvolnit. Cvičit se může od ukončeného 36. týdne těhotenství a to přibližně 15 minut denně. Nesmí to být bolestivé ani nepříjemné.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Přípravu na porod často dprovází strach z bolesti a natržení hrázeFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

S čím pomáhá

Balonek učí rodičku vnímat svaly pánevního dna a ovládat je v souladu s dechem. Umožňuje jí zvyknout si na pocit tlaku a přitom nezatínat svaly a nebýt v křeči.

„Za největší přínos balonku považuji, že se ženy naučí ovládat a uvolňovat svaly pánevního dna během vypuzování, s tím mají u porodu největší problém. Místo toho, aby se během kontrakce uvolnily a miminko pouštěly, stahují se a brání tak postupu hlavičky. Myslí si, že zabrání bolesti, ale je to naopak: bolest mají o to větší, protože jsou v protitlaku,“ říká porodní asistentka Dana Nosková. Dalším velkým bonusem podle ní je, že s balonkem mohou ženy nacvičovat vypuzování v různých polohách, což jim umožňuje najít tu, která jim bude při porodu nejpříjemnější a v níž jim to půjde nejlépe.

To všechno může přispět k hladšímu průběhu druhé doby porodní. Balonek také pomáhá snížit riziko natržení nebo nutnosti nastřižení hráze. Po šestinedělí pomáhá obnovit správnou funkci pánevního dna, tím omezit únik moči a předcházet pozdější stresové inkontinenci.

Jak s balonkem (ne)cvičit

Klíčové je správné užívání a přesné dodržování manuálu. Pamatujte, že nejde o výkon. Důležitá není dosažená velikost balonku, ale to, abyste se při cvičení cítily pokud možno dobře a pohodlně. Krátce před porodem i během něj se tkáně vlivem hormonů a později i kontrakcí uvolní a roztáhnou přirozeně, není tedy nutné okolní tkáň při cvičení zbytečně zvýšeně namáhat.

Cvičit by se mělo do dosažení pocitového maxima. Je zcela normální, když během několika dní dosahujete stále stejného výsledku. Podle klinických dat stačí pro prevenci porodního poranění hráze dosáhnout obvodu balonku 25 cm (přibližně 10 stisků) a neměl by se překračovat, aby nedošlo k poranění.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Balonek zvyká ženu na tlak, který vyvolává vypuzování miminka, a pomáhá najít polohu, v níž je vypuzování nejpříjemnějšíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak ho správně používat

V prvních dnech se balonek zavádí hůře, zrovna tak se špatně vypuzuje. „Rozhodně je třeba jej používat s velkou opatrností, s klidem a netlačit na sebe. Jedině tak může některým ženám pomoci psychicky i fyzicky,“ říká Tereza Nolet, učitelka těhotenské jógy a mentorovaná dula s tím, že jiné ženy inklinují k přirozenějším technikám uvolnění hráze před porodem, ať už masáží, relaxacemi nebo milováním s partnerem. V začátcích proto jen dýchejte, vnímejte, jak se cítíte, a přijímejte pocit tlaku a pnutí, které nafouknutý balonek vyvolává. Před vyjmutím jej vyfoukněte a k vypuzování přistupte až ve chvíli, kdy to půjde přirozeně.

Pro koho se nehodí

Balonek by bez porady s gynekologem neměly užívat ženy při rizikovém těhotenství, ty, jimž hrozí předčasný porod, dále by se neměl používat při jakémkoliv poševním krvácení, při výskytu kondylomat nebo infekce v pochvě či v oblasti poševního vchodu, při genitálním herpesu, poranění pochvy, při předrakovinných stavech nebo patologiích děložního čípku.

Načítám