Hlavní obsah

Co dělat, když přenášíte: Jak bezpečně uspíšit porod doma a co vás případně čeká v porodnici

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš žádná žena nechce porodit předčasně, ale přenášení dlouho po termínu také není dobré, ani pro matku, ani pro dítě. Existuje nějaký způsob, jak doma uspíšit rozjetí porodu? Nebo nezbývá, než jít na jeho vyvolání do nemocnice?

Článek

Důvodů, proč pomoci tomu, aby se porod rozjel, je více. Dlouhé přenášení představuje riziko zejména kvůli stárnutí placenty, která už nemusí dítě dobře vyživovat. Nebo je miminko podle ultrazvuku hodně velké a v řádném termínu už by mohlo být těžké ho porodit (nutno ovšem říci, že vyšetření není stoprocentní, může se mýlit až o půl kila oběma směry).

Indikací je také odtok plodové vody nebo nějaká zdravotní komplikace na straně matky či dítěte, kterou přitom není nutné okamžitě řešit císařským řezem. Proto se porodnice snaží, aby žena přivedla dítě na svět nejpozději do konce 42. týdne těhotenství. Pokud přenášíte, můžete se o rychlejší rozjetí pokusit i samy. Jaké jsou bezpečné metody?

Domácí rady, jak vyvolat porod

Snaha pomoci tělu k tomu, aby se porod rozběhl spontánně, není nebezpečná, pokud žena zároveň podstupuje případné doporučené odborné kontroly.

Cílem v podstatě je, aby se ze cvičných stahů dělohy staly pravidelné kontrakce, k čemuž může přispět hormon oxytocin – ten se vyplavuje při sexu a stimulaci bradavek. Při nechráněném pohlavním styku může kladnou roli sehrát i sperma, které obsahuje prostaglandiny – ty urychlují zrání děložního hrdla a vyvolávají stahy.

Přispět k rozběhnutí porodu může i pohyb, ať už delší a svižná procházka venku nebo úklid a chystání domácnosti na příchod miminka.

Zkusit se dá i teplá vana – pokud se tělo už skutečně chystá k porodu, stahy v ní zesílí. Ale pokud ne, zmírní se. Sama o sobě tedy porod spustit nedokáže.

Činnost dělohy podporuje pití odvarů z maliníku, jahodníku a ostružiníku, neměly by se naopak pít dříve než v době před porodem, abyste neporodily předčasně.

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Chcete začít konečně rodit? Vrhněte se na generální úklidFoto: Odua Images, Shutterstock.com

Když přijdete do nemocnice

Někdy se tomu, aby byl porod vyvolán medicínsky, vyhnout nedá. V takovém případě se žena obvykle musí dostavit do porodnice ráno ve stanovený den, podstoupit přípravu na porod – je dobré, když se předem zajímá, co všechno to obnáší, a dohodne se, co případně chce vynechat. Může jít například o klystýr nebo holení.

Vyvolání porodu neboli indukce patří mezi rutinní nemocniční postupy, i tak se ale může lišit, například podle toho, jak je tělo ženy na porod připraveno. I samotný porod pak může nabrat různé podoby – některé ženy porodí už za pár hodin po začátku vyvolání, u jiných je třeba postup opakovat. Porod může také skončit císařským řezem, pokud by například indukce vůbec nezabrala nebo pokud by při ní došlo k jakékoliv komplikaci u ženy nebo u miminka.

Medicínské způsoby vyvolání porodu

Před samotnou indukcí dochází velmi často k preindukci, která má pomoci k dozrání děložního hrdla – používá se při ní Foley katetr (má tvar balonku, roztáhne se jím děložní hrdlo) nebo se dávají k poševní klenbě prostaglandinové tablety.

K vyvolání porodu tabletami, které se aplikují do pochvy k děložnímu hrdlu, se přistupuje, když jsou porodní cesty zcela uzavřené. Tablety, případně gel, by měly vést k jeho dozrání, což znamená, že změkne a začne se otevírat a následně se spustí kontrakce. Někdy je potřeba tablety nebo gel aplikovat opakovaně, po několika hodinách nebo další den.

Někdy se porod rozběhne, když lékaři protrhnou vak blan, po čemž odteče plodová voda a dítě začne hlavičkou přímo naléhat na dolní část dělohy, přesněji na vnitřní branku hrdla děložního, což vyvolá její stahy.

Infuze s oxytocinem do žíly se používá, pokud se porod už rozjíždí, ale stahy dělohy jsou příliš slabé. Výhodou je, že lze dávkovat množství a rychlost, s jakou je hormon tělu dodáván. Kvůli nedostatečným kontrakcím se oxytocin podává i ženám, které začaly rodit spontánně.

Někteří lékaři se snaží spuštění porodu urychlit provedením takzvaného Hamiltonova hmatu. Má ale kontroverzní pověst, jelikož po něm žena může pociťovat bolest různé intenzity. Zjednodušeně řečeno se dá hmat popsat jako uvolnění plodových obalů, což by mělo v následujících hodinách až dnech vyvolat stahy dělohy.

Odborná spolupráce Mgr. Andrea Bučková, viceprezidentka UNIPA (Unie porodních asistentek) 

Reklama

Související témata:

Načítám