Hlavní obsah

To za nás nebylo aneb Rodičovské výzvy 21. století: Netolismus, psychika i sexuální orientace

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve škole se učíme o fotosyntéze, derivovat i dělat výmyk, ale jak vychovat děti? To se musí naučit každý sám. A ač se můžete na radu zeptat svých rodičů, mnohé výzvy 21. století musíte zdolat bez pomoci. Život ve virtuálním světě i duševní zdraví dětí se totiž řeší poměrně nově.

Článek

Být rodič a vychovávat novou generaci je obrovská zodpovědnost a náročný úkol v každé době. A každá doba také přináší nové fenomény a nové problémy. Jaké jsou ty současné? Dnešní rodiče musejí především přijmout fakt, že pro jejich děti je přirozené komunikovat on-line.

Co je pro dnešní rodiče nové

Jestli je něco pro 21. století typické, tak to, že se žije hodně on-line a ve virtuálním světě. Pro děti už je to jediný způsob života, který znají, a je pro na ně naprosto přirozený. Jejich rodiče možná celé dny lítali s kamarády po venku, ale doba se změnila, lidé jsou víc zaměření na technologie. A je na rodičích, aby potomkům ukázali, že skutečný život je „tam venku“, šli jim příkladem a seznamovali je také se základy internetové bezpečnosti.

Psycholožka Martina Viewegová z Psychoterapie Anděl říká: „Dnešní rodiče se učí, jak nastavit pravidla fungování nejen v reálném, ale i ve virtuálním světě. Je důležité vědět, co děti on-line a na sociálních sítích dělají, protože pro ně je mobil vším. A není to nutně špatně. Dospělí mají knihy, televizi, mobil…, děti fungují primárně na telefonu. Důležitá je sebereflexe: zjistit, jestli i vy sami netrávíte s mobilem v ruce hodně času. Zajímejte se – třeba se ptejte, co zajímavého ratolesti on-line zjistily.“ Kolik hodin denně tráví české děti na sociálních sítích?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Máte pocit, že mladí tráví s mobilem hodně času? Není to jen pocit. Je to pro ně spojení se světem, učí se na něm, čtou, komunikují… Tak jim telefon nezakazujte, ale naučte je s ním zdravě pracovatFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Nové závislosti i rizika

K dospívání patří poznávání a experimentování. Martina Viewegová upozorňuje, že Česká republika patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na obyvatele. Ale vedle „tradičních“ návykových látek, které dnešní rodiče znají a dost možná sami vyzkoušeli, se potýkají s novinkou.

Netolismus je závislost na virtuálních drogách, což jsou podle webu Internetembezpecne.cz „sociální sítě, počítačové hry, různé internetové služby, ale i užívání samotných zařízení, například mobilního telefonu, televize…“ Web dále upozorňuje, že rodiče nevěnují této hrozbě dostatečnou pozornost a děti nemají dost zkušeností, aby rizika odhalily. Mohou tak nejen propadnout závislosti, ale stát se i obětí internetového predátora. Důležité je s potomky o pobytu na internetu mluvit, nechat si vše ukázat, naučit je s technologiemi pracovat a zároveň varovat před nebezpečím, které zde může číhat.

Péče o duševní zdraví

Martina Viewegová ve své praxi vidí, že se – i kvůli pandemii covidu – zvyšuje počet dětí, které trápí psychické problémy či úzkosti. Je skvělé, že je péče o duševní zdraví stále důležitější téma a mluví se o prevenci i o terapii. Potomkům je třeba naslouchat, vytvářet doma bezpečné prostředí a rozhodně nepodceňovat péči o duši – umí bolet stejně jako tělo. Není-li si rodič jistý, zda má dítě problém, je vždy lepší se poradit s odborníkem.

A nezapomínejte, že pečovat by se mělo nejen o zdraví potomků, ale myslet na sebe by měli také rodiče! Zde rozhodně platí známé pravidlo z letadla: Nejdříve nasaďte masku sobě a teprve pak dětem.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

U některých dětí pandemie, válka či krize spustila psychické obtíže. Neberte je na lehkou váhuFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Sexuální život, sexuální orientace

Mezi zásadní témata, která dospívající řeší, patří sex a vztahy. Podle Martiny Viewegové dnešní mladí řeší víc než generace jejich rodičů partnerství, vztahy jsou pro ně prioritnější než samotný sex a zajímá je i genderová diskriminace a rovnost pohlaví: „Nechtějí být uštvaná matka či macho otec. Chtějí žít jinak.“

A jak je na tom dozrávající generace se sexuálním životem podle psycholožky a psychoterapeutky Alexandry Hrouzkové? „Častá obava rodičů je, aby dítě nezačalo sexuálně žít příliš brzy, jiní mohou naopak řešit, že potomek ještě se sexuálním životem nezačal navzdory vyššímu věku. Pokud rodič cítí nejistotu ohledně výchovy v této oblasti, nejjednodušší je zajít se poradit s odborníkem, rozhodně to pomůže efektivněji a účinněji než aplikování obecných rad.“

Co se týče sexuální orientace, mladí lidé jsou otevřenější a mají štěstí, že žijí v době, která nepovažuje homosexualitu za nemoc a je vstřícná i ke změně pohlavní identity. Ovšem i tak pro ně může být obtížné přijmout sám sebe! Martina Viewegová radí, aby rodiče nejen v tomto ohledu děti nehodnotili, nesoudili, dávali najevo klidně svůj nesouhlas, ale hlavně je bezpodmínečně milovali, respektovali a podporovali: „Sexuální orientace není duševní nemoc, není to výmysl. Dítě se tak narodilo.“

Reklama

Načítám