Hlavní obsah

Neboj mami, nespali jsme spolu aneb Proč generace Z touží po milování méně než jejich rodiče

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobil, internet, sociální sítě, aplikace a různé jiné počítačové platformy jsou pro mladou generaci nezbytností. Ale nepřichází kvůli nim o skutečný život? Studie ukazují, že pohlavní styk pomalu mizí z okruhu zájmu.

Článek

O tom, že pravidelná pohlavní aktivita přináší jisté výhody, není pochyb. Pohlavní styk podle dostupných informací posiluje imunitu, působí jako prevence nemocí, redukuje hladiny stresového hormonu kortizolu, čímž přispívá k psychické pohodě, snižuje krevní tlak či zlepšuje spánkové návyky. To rozhodně není málo. Každý si zaslouží z těchto benefitů čerpat, nicméně někteří se jich (ne)dobrovolně vzdávají.

Sexu zkrátka ubývá

Řeč je o generaci Z, která je také známá jako generace M, internetová generace, děti nového tisíciletí. Její příslušníci se narodili od poloviny 90. let 20. století do roku 2012. Společně je charakterizuje online život v rychlém tempu a s ním spojené okamžité sdílení myšlenek a poznatků internetem na všech dostupných zařízeních.

A mezi nimi, u dospělých do 25 let, výzkumy v poslední době poukazují na jistý trend, který se týká znatelně sestupné tendence pohlavní aktivity. Mladí dospělí mají sex méně často, což platí zejména pro muže. Například údaje z amerického General Social Survey odhalují, že počet mužů, kteří v minulém roce neuvedli žádný sex, vzrostl. Zatímco v roce 2000 si v posteli vůbec neužil jeden z pěti, nyní už je to jeden ze tří mladých mužů.

I dřív se lidé milovali častěji!

Něco podobného zdokumentoval i americký vědec a sociální psycholog Justin Lehmiller, který se o výsledcích své vlastní práce zmínil na soukromém blogu. Z reprezentativního průzkumu, který v roce 2021 provedl Kinseyho institut (kde uvedený odborník působí) a britský prodejce erotických hraček a spodního prádla Lovehoney, vzešlo, že napříč pohlavími a věkem generace Z hlásí nižší frekvenci sexu než lidé, jimž je aktuálně 30 a 40 let. A to platí i v porovnání s dřívějšími průzkumy, tedy když porovnáme sexuální aktivitu jejich rodičů a prarodičů v témže věku.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Večer se dá dělat spoustu jiných věcí, sex rozhodně není vždy prioritaFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jeden ze čtyř mladých také tvrdí, že ještě neměl partnerský sex, přičemž nižší pohlavní aktivita se opět týká spíš mužů než žen. Někteří tato data vítají a považují je za důvod k oslavě, neboť méně sexu se pravděpodobně promítne do menšího počtu pohlavních chorob, nechtěných těhotenství, potratů a s nimi spojených traumat, jenže ono to není tak jednoduché.

Single život bez milování není pro každého

Studie Justina Lehmillera zároveň odhalila, že dospělí z generace Z mají nejvyšší úroveň stresu a úzkosti oproti starším jedincům, což může být zapříčiněno neustálým mediálním tlakem, anonymním prostředím sociálních sítí, vysokými nároky na studium či práci, ale i zbrusu novými výzvami typu lockdown nebo válka – věcmi a situacemi, které si rodiče nebo prarodiče nedovedli ani představit. Pokles sexuální aktivity se v některých případech může shodovat s poklesem duševního zdraví, ale těžko říct, co je příčina a co důsledek.

Čísla nejsou vše

Na druhou stranu všichni víme, že kvantita ještě nemusí znamenat kvalitu. Partnerský sex sice zlepšuje psychickou pohodu - například už jen díky vylučovaným hormonům. Čím je ale sex nebo přítomnost jiné osoby intimnější, tím je vnitřní uspokojení hlubší, což znamená, že nezáleží jen na pohlavním styku samotném, ale také na spojení, které s druhou osobou cítíme.

A to přichází i prostřednictvím společně strávených chvil, třeba při povídání, objímaní či hlazení. Můžete se společně věnovat nějaké činnosti, hřejivý je i pocit, že se máte a můžete někomu svěřit se svým obavami a přáními. A to je v době, která je plná překážek, úkolů i neosobního kontaktu, nesmírně důležité. Nespíš víc než samotný sex.

Reklama

Načítám