Hlavní obsah

Je vaše dítě počítačový „závislák“? Příznaky, podle kterých to poznáte, a rady, jak mu pomoci

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ní to nejde, ale s ní to také není ono. Řeč je o elektronice v rukách dětí. Mobily, počítače, tablety jsou nedílnou součástí života i těch nejmenších, s tím nelze nic dělat. Ale všeho moc škodí, u elektroniky to platí dvojnásob. Jak poznat, že je na ní vaše ratolest závislá? A jak dítě vrátit do reálného světa?

Článek

Odříznout děti od elektroniky je v podstatě nemožné. Používáme ji stejně přirozeně jako lednici, pračku nebo rychlovarnou konvici. Cestu nehledáme v mapách, ale v navigaci telefonu, jen na málokterém stole stojí klasický kalendář, máme přece ten online v mobilu, který navíc můžeme sdílet s jinými. Nudíme-li se v čekárně lékaře, zabaví nás stažená hra. A když něco nevíme, neptáme se, ale googlíme. Jenže je to jako s ohněm. Elektronika je dobrý sluha, ale zlý pán. Obzvlášť u dětí!

Proč dětem elektronika škodí

Jedna věc jsou zdravotní rizika spojená s dlouhým vysedáváním u počítače a koukáním na obrazovku. Červené oči, záněty spojivek, problémy s krční páteří a zády obecně jsou ale možná menší zlo, ve srovnání s tím, co může napáchat s lidskou, a především dětskou duší.

Elektronika děti odpojuje od reálného světa, žijí spíš v tom virtuálním, který jim ale dává nepravdivé informace o tom, jak to v životě funguje. „Dítě tak získá pocit, že reálný život je nudný, bez náboje a příliš pomalý. Ztrácí schopnost radovat se z běžných věcí, nebaví ho zdlouhavě něco získávat, protože ve hře je to mnohem snazší. Obecně elektronika ničí vůli něco dokázat, být aktivní a probouzet v sobě pozitivní emoce pomocí vlastní práce, nikoliv přístroje,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Dítě přespříliš závislé na počítači se hůře vyrovnáná s životními výzvamiFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Jak poznáte, že tráví na síti moc času

Jasné limity, kolik času je pro děti tak akorát a co už je moc, bohužel neexistují, je to vysoce individuální. Odborníci se ovšem shodují, že pokud si budete svého dítěte všímat, rozhodně poznáte, že je jeho vztah k elektronice nezdravý. „Jde o to, jaké jsou vaše dohody v rodině. Umí se dítě pohybovat i mimo virtuální svět? Plní si své povinnosti, žije i reálný svět? Pak není podle mě důvod se znepokojovat,“ tvrdí životní koučka Lucie Mucalová.

Další poučka, která ale samozřejmě neplatí na sto procent, říká, že dokud dá vaše dítě přednost aktivně strávenému času s blízkými (rodinný výlet, vyjížďka na kole) či kamarády (když na něj zazvoní spolužák, zda půjde ven) před sezením u počítače, můžete být v klidu. Dokud vnímá lidi a skutečný svět jako hlavní zdroj zábavy a ten počítačový je pro něj jen náhradní řešení pro trávení volného času, je to v pořádku.

Kdy zpozornět

  • Když je dítě mimo wifi či nemá elektroniku na dosah, a prudce se mu mění nálada k horšímu, chování může být až agresivní.
  • Neplní si povinnosti a má problémy se soustředěním (zhoršení ve škole, zapomínání na běžné domácí povinnosti, nevnímá, když mu něco říkáte).
  • Nekomunikuje, najednou je uzavřenější, méně mluví s vámi či kamarády a izoluje se (tzv. nevylézá z pokoje).
  • Přestávají ho bavit věci, které dřív miloval, jeho dosavadní záliby vytlačuje elektronika.
  • Dítě je unavenější a může mít i zdravotní problémy (bolest hlavy, červené oči, problémy s páteří).
Foto: Alonafoto, Shutterstock.com

Nabízejze dětem zábavu mimo virtuální svět, musí se s tím ale začít odmaličkaFoto: Alonafoto, Shutterstock.com

Rady pro rodiče dětí závislých na mobilu

Základní pravidlo zní, striktní zákazy nefungují. „Nejděte do druhého extrému a elektroniku zcela nezakazujte, nepomlouvejte ji. Zakázané ovoce nejvíc chutná a online svět už je součástí našich životů více, než si dovedeme představit i než by se nám líbilo,“ nabádá Lenka Procházka.

V první řadě buďte svému dítěti vzorem. „Pokud rodič, který nedá mobil z ruky, moralizuje dítě, aby šlo konečně ven na vzduch, není asi tím správným vzorem, které dítě poslechne,“ opakuje starou pravdu Lucie Mucalová.

Obecně se pak vyplatí spíš laskavý a pozvolnější přístup, ale s pravidly, přes která nejede vlak. Pomůže následující:

  • Pevně stanovený režim (večerka, čas vstávání, čas na učení, na sport…).
  • Společné stolování. Jezte jako rodina, povídejte si u toho, a hlavně všichni odložte mobily!
  • Aktivně trávený volný čas. Chce to rozvíjet dovednosti dítěte třeba na různých kroužcích a v zájmových skupinách, ale trávit čas i jako rodina (jezdit na výlety, společně sportovat, večer hrát deskové hry, společně vařit…).
  • Stanovit si nějaký limit, kolik času a kdy může být dítě na počítači (mobilu či tabletu).
  • Trvat na plnění povinností (ne jen na těch školních, ale dítě je třeba zapojit i do chodu domácnosti, dát mu za něco zodpovědnost, třeba za péči o domácího mazlíčka, za úklid části bytu a podobně).
  • Být důslední. Všechna dohodnutá pravidla by měla být podmíněna tím, co se stane, když se nebudou dodržovat. A pokud k jejich porušení dojde, musíte dodržet dohodnutý trest i za cenu pláče, vztekání nebo dusné atmosféry..

Elektronika samozřejmě zasáhla i do světa lásky a vztahů. Špehuje vás partner přes mobil či počítač? Jak to poznáte a jak reagovat?

Reklama

Načítám