Hlavní obsah

Rychle a bez hory nádobí. Co se dá uvařit v mikrovlnce?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Kdo někdy bydlel na vysokoškolských kolejích nebo v podobném ubytovacím zařízení, vaření z mikrovlnky zná pravděpodobně velmi dobře. I když dnes máte možná k dispozici perfektně vybavenou kuchyň, jednoduchá příprava i úspora času přijdou vhod vždycky. Jak využít mikrovlnku?

Článek

Kratší čas, méně zašpiněného nádobí a obvykle i velmi snadná příprava jsou důvody, proč dát vaření v mikrovlnce šanci. Dá se v ní připravit opravdu hodně jídel a poměrně snadným způsobem. Je ale třeba znát pár věcí.

Zásady pro vaření v mikrovlnce

  • Poklop do mikrovlnky - Jídla připravujte vždy pod poklopem vhodném do mikrovlnné trouby. Výjimkou jsou třeba dezerty z hrníčku, ty připravujte bez poklopu.
  • Vhodná nádoba - Můžete sáhnout po obyčejném nezdobeném porcelánovém nádobí nebo i po varných nádobách. Nepoužívejte kovové nádobí, klasické plastové nádobí (výjimkou jsou druhy speciálně upravené do mikrovlnky), ani různé bambusové misky apod.
  • Kulaté je lepší než hranaté - U hranatého nádobí může docházet k nerovnoměrnému prohřívání.
  • Rozdílný výkon - Recepty na jídla z mikrovlnky obvykle uvádějí určitý čas na určitý výkon. Pokud máte mikrovlnku slabší nebo naopak, řiďte se jednoduchým pravidlem. Za každých 100 W, o které má váš výrobek slabší výkon, přidejte 15 sekund ke každé minutě vaření.
  • Velké kusy na okraj - Pokud vaříte jídlo složené z různých kousků potravin, dávejte větší kousky nebo takové, které svou charakteristikou vyžadují trochu delší přípravu, do okrajů nádoby. Uprostřed se totiž vaří pomaleji.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Byla by škoda používat mikrovlnku jen na ohříváníFoto: New Africa, Shutterstock.com

Dezerty, svačiny i hlavní jídlo

V mikrovlnce připravíte vesměs všechny přílohy, ale také maso, ryby, vajíčkové snídaně, sladká jídla a další. Existují proto celé kuchařky, které se věnují právě tomuto tématu. Zde je jen pár z mnoha variant jídel:

  • Mug cake - Mikrovlnkovým evergreenem je mug cake neboli hrníčkový dortík. Ten jde připravit na tisíc způsobů. Základ tvoří banán, vejce, hrst vloček, kypřicí prášek a k tomu ovoce, čokoláda, oříšky a další dle chuti. Všechny ingredience důkladně promíchejte, nejlépe prvně zvlášť suché a zvlášť mokré, výslednou směs nalijte do hrníčku a dejte tři minuty ohřívat.
  • Vaječné pokrmy - Z vajíček toho jde v mikrovlnce udělat mnoho! Skvělá je omeleta. Talíř potřete olejem, nalijte na něj rozmíchaná vajíčka a přidejte třeba plátky šunky a eidamu. Dejte zhruba na 3 až 5 minut ohřívat. Podobně můžete připravit také vaječné muffiny plněné slaninou a cibulkou, ale i jinými surovinami.
  • Slané chuťovky - Z dobře ochucené a na tenko nakrájené cukety, mrkve, celeru a jiné zeleniny můžete v mikrovlnce za pár minut udělat skvělé zeleninové chipsy. Vynikající záležitost je i slanina z mikrovlny. Plátky rozložte na talíř, přikryjte a ohřívejte něco kolem tří minut.
  • Těstovinová jídla - Oblíbené těstoviny se sýrem máte také během chvilky. Hrníček těstovin uvařte ve stejném množství vody, přilijte trošku mléka, přidejte sýr, libovolnou zeleninu a dobré koření. Vařte podle typu těstovin, čerstvé jsou hotové asi za 3 minuty.
  • Vše z rýže - Od rýže se sýrem a brokolicí až po španělskou paellu. I to lze dělat v mikrovlnce. Rýži standardně propláchněte a vložte do vody v poměru 1 : 3. Přidat můžete kousky koření, luštěniny, ale třeba i kousky ryb. Vařte v závislosti na surovinách a výkonu 10 až 20 minut.
  • Bramborová jídla - V mikrovlnce snadno připravíte i brambory, a to na vícero způsobů. V osolené vodě ve varné nádobě jsou za tři čtyři minutky hotové. Trochu delší přípravu za použití vody i oleje a s přidáním dalších surovin jako uzenina nebo cibulka připravíte třeba i francouzské brambory.
Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Mug cake připravíte v mikrovlnné troubě během chvilky a téměř bez práceFoto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Kdy mikrovlnku vynechat

Mikrovlnka toho umí hodně, přesto stále zůstává jen doplňkovou formou vaření. Studie se zatím úplně neshodují, jak ohřívání ovlivňuje nutriční hodnoty jídla. Respektive jestli je pomáhá zachovat lépe než konvenční tepelné úpravy, nebo je naopak snižuje. Ovšem nejen kvůli tomuto případnému riziku je třeba pracovat s mikrovlnkou rozumně.

Dalšími negativy může být i to, že nemusí zajistit dostatečnou kvalitu pokrmu a hrozí zranění při následné manipulaci. Druhé jmenované platí třeba pro vajíčka vcelku. Když chcete vajíčka natvrdo, vařte je v kastrolu. V mikrovlnce se to sice také povede, ale je tu riziko, že po vyjmutí vejce bouchne a popálí vás.

Podobně nepříjemné překvapení může přichystat pokrm s čerstvými chilli papričkami. Zahříváním se totiž uvolňuje velké množství kapsaicinu. Když otevřete dvířka trouby, může vám výpar této extrémně pálivé látky zasáhnout sliznice. Těžkosti může přinést i práce s listovou zeleninou, která se při delším ohříváním může až vznítit! V neposlední řadě si v ní nezkoušejte ohřívat vodu na čaj. Když dáte nádobu s čistou vodou ohřívat do mikrovlnky, nic se nestane. Pokud do ní ale posléze dáte třeba čajový sáček, může doslova explodovat! To proto, že voda bude ohřátá jen na povrchu.

Reklama

Načítám