Hlavní obsah

Fígle, jak vyčistit mikrovlnku či varnou konvici

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Vyzkoušeli jste snad už všechny možné přípravky na čištění spotřebičů, ale pořád vám připadá, že jsou málo účinné? Nevěřte lacinému pozlátku reklamních slibů a vyzkoušejte osvědčené domácí metody.

Článek

Napečené zbytky jídel v mikrovlnce nebo toustovači, topinkovač plný drobků či usazeniny na stěnách varné konvice – to všechno asi dobře znáte. A taky vás to určitě pěkně štve, protože byste chtěli mít spotřebiče pořád pěkně čisté. Bohužel zatím nikdo nevymyslel takové kuchyňské přístroje, které by se používáním nezašpinily. Nezbývá vám tedy nic jiného, než jim čas od času dopřát očistnou kúru. Poradíme vám, jak na to.

Z topinkovače vysypte drobky

Dopřáváte si po ránu křupavé topinky? Potom je to asi na vašem toustovači znát a možná je už plný drobků. Nezapomeňte ho tedy občas vyčistit. Stačí vám na to malá chvilka. Nejdříve je třeba vytáhnout kabel ze zásuvky. Většina těchto přístrojů má dole vysouvací destičku, na kterou padají drobky. Ty vysypejte a destičku otřete vlhkým hadříkem namočeným ve vodě s běžným saponátem na nádobí.

Pak si rozložte na pracovní desku fólii, několik papírových utěrek nebo noviny, topinkovač obraťte dnem vzhůru a šetrně s ním zatřepejte. Uvidíte, že z něj ještě vypadne spousta dalších nečistot. Pokud chcete být důslední, můžete na závěr očistit vnitřní spirály jemným štětečkem. Dejte přitom ale pozor, abyste je nepoškodili.

Foto: Ferenc Cegledi, Shutterstock.com

Udržování topinkovače ve skvělém stavu vyžaduje pravidelné odstraňování připálených drobkůFoto: Ferenc Cegledi, Shutterstock.com

Na toustovač stačí voda

Patříte k těm, kteří si radši dají teplé tousty zapečené se sýrem a šunkou? Pak asi také víte, jak potom toustovač vypadá. Sýr vyteče a připeče se na okolní povrch. A to, že je většinou vyroben z teflonu či jiného nepřipékavého materiálu, moc nepomáhá.

Pokud však chcete sáhnout po houbičce s abrazivním povrchem, zadržte. Místo toho kápněte do prohlubní na tousty trochu vody, přístroj zavřete a asi na dvě minuty zapněte. Vzniklá pára uvolní napečené zbytky. Poté přístroj vypněte, nechte vychladnout a důkladně vytřete papírovou utěrkou.

Párou na mikrovlnku

Ani vnitřek mikrovlnky nemusíte pracně drbat agresivními chemickými prostředky. Místo toho vyzkoušejte tento fígl. Do skleněné nebo porcelánové misky nalejte 100 ml octa a 200 ml vody. Nádobu s roztokem dejte do mikrovlnné trouby a nechte 3 minuty běžet na nejvyšší výkon.

Když vám vadí zápach octa, můžete ho nahradit citronovou šťávou. Stačí smíchat v misce 300 ml vody a tři polévkové lžíce citronové šťávy (může být i koncentrát). Ohřívejte potom v mikrovlnce zapnuté na nejvyšší výkon alespoň 5 minut.

V obou případech se nečistoty díky stoupající páře uvolní. Pak už je stačí setřít měkkým vlhkým hadříkem a nechat troubu přes noc otevřenou. Jen nezapomeňte použít nádobí určené pro ohřev v mikrovlnné troubě.

Foto: Ahanov Michael, ČTK

Mikrovlnce stačí pro dokonalou čistotu neuvěřitelně máloFoto: Ahanov Michael, ČTK

Na varnou konvici s kyselinou citronovou

Moderní varné konvice jsou sice vyrobeny z materiálů, které zabraňují usazování vodního kamene, ale přesto se po čase uvnitř nějaký ten plak udělá. Zvláště, pokud máte ve zvyku nechávat v konvici zbytek nepoužité vody nebo máte doma vodu příliš tvrdou.

Proto je lepší na to průběžně myslet a konvici čas o času vyčistit. Použijte k tomu kyselinu citronovou. Prodává se ve formě prášku a je k dostání v drogeriích nebo e-shopech se stejným sortimentem. Cena za kilové balení se pohybuje kolem stovky.

A jak na čištění? Do konvice nejdříve nalijte vodu kousek pod značku MAX a přidejte asi 5 gramů kyseliny citronové. Roztok svařte a nechte ho v konvici klidně přes noc. Všechny nánosy tak povolí.

Ráno to vylijte, naplňte konvici čistou vodou, kterou však po převaření musíte opět vylít. Teprve pak si můžete udělat svou oblíbenou ranní kávu.

A co vy? Vyzkoušíte naše tipy, nebo zůstanete u komerčních přípravků?

Reklama

Související témata:

Načítám