Hlavní obsah

Rychlovka přímo z pánve? Zkuste italské omelety!

Foto: Greta Blumajerová

Kterou z nich si dneska dáte vy?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Pod kouzelným názvem frittata najdete vynikající nadýchanou italskou omeletu. Neobejde se bez sýru, zeleniny a koneckonců můžete přidat i nějaké to maso. Kterou vyzkoušíte dneska vy?

Článek

Nemáme nic proti typickým českým omeletám, ostatně od frittat se zase až tak neliší – největší rozdíl je v jejich tloušťce a pečení na konci. To, jestli si ji nachystáte jako snídani na vidličku, vydatný oběd nebo vážně dobrou a rychlou večeři, záleží jen na vás. Dnešní tři kombinace berte spíš jako inspiraci – použít jako ingredience můžete cokoli.

Špenátová frittata s klobáskami a čedarem

Na 4 porce potřebujete:6–8 světlých grilovacích klobásek, 220 g mrazeného nebo 350 g čerstvého špenátu, 100 g čedaru, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 jarní cibulky s natí, 8 vajec, 150 g zakysané smetany a sůl.

Foto: Greta Blumajerová

Omeleta s klobáskou a špenátem – no kdo by odolal?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm z obou stran klobásky. Ty vyjměte a do tuku dejte jemně nasekaný česnek a cibulku s natí, oboje orestujte dozlatova. Nakonec přimíchejte rozmražený špenát, který nechte prohřát. Pokud používáte špenát čerstvý, nechte ho na pánvi spařit. V míse rozšlehejte vajíčka, a následně do nich rozmíchejte i zakysanou smetanu. Plamen pod pánví nechte zapnutý na střední úrovni.

Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřete, zalijte vajíčky, a už nemíchejte! Zatímco vajíčka tuhnou, vmáčkněte do nich opečené klobásky. Nechte ještě asi 4 minuty na plotně a zatím vše posypte nastrouhaným čedarem. Pak pánev přemístěte do trouby a nechtě ještě asi 10 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem!

Bramborová frittata s lusky a kozím sýrem

Na 4 svačinové (2 večeřové) porce potřebujete:2 batáty (sladké brambory), 2 hrsti mrazených nebo čerstvých fazolkových lusků, 70 g kozího sýra, pokud máte, tak i hrst nasekané bazalky, 4 vejce, 1 dl plnotučného mléka nebo smetany na vaření, sůl a pepř a olej na vymazání formy.

Foto: Greta Blumajerová

Ať už použijete batáty nebo obyčejné brambory, pochutnáte si na jedničkuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Batáty oškrábejte, nakrájejte na tenké plátky, vložte je do studené osolené vody a přiveďte je k varu. Po 5 minutách přidejte fazolové lusky a vařte ještě dalších 5 minut doměkka. Uvařenou zeleninu sceďte a odložte bokem.

Troubu zapněte na 230 stupňů Celsia. Vajíčka rozšlehejte v míse s mlékem nebo smetanou, přidejte sůl a trochu pepře a případně i nasekanou bazalku. Pak přidejte zeleninu, vše promíchejte a rovnoměrně rozprostřete v koláčové zapékací míse, kterou jste nejdřív vymazali trochou oleje. Kozí sýr nakrájejte na plátky a poklaďte ho navrch. Připravené jídlo vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až jsou vajíčka hotová.

Frittata s těstovinami, hráškem a cuketou

Na 4 porce potřebujete: 1 menší cuketu, asi 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku, 200 g uvařených špaget (třeba zbylých od oběda), 1 větší červenou cibuli, podle chuti a nabídky lednice kousek slaniny, asi 6 cherry rajčátek, 3 vejce, 120 ml smetany na vaření, čerstvé bylinky (já jsem použila šalvěj), 2 lžíce olivového oleje a sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Tahle frittata přpomíná klasické zapečené těstovinyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Pokud jste neodhadli, kolik těstovin uvařit k obědu, je tenhle recept ideální tip na zpracování studených těstovin – nejde o nic jiného než trochu jinak a šťavnatěji dělané zapečené těstoviny.

Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. Cuketu nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky a oboje opečte (případně i s na kostičky nakrájenou slaninou) ze všech stran na oleji. Hrášek vhoďte do vroucí vody, vařte asi 4 minuty, sceďte a zprudka propláchněte pod ledovou vodou. Pak ho přidejte ke směsi na pánvi.

Do pánve vhoďte i uvařené těstoviny a vše důkladně promíchejte a rovnoměrně rozprostřete po celé pánvi. V míse rozšlehejte vajíčka se smetanou, trochou soli a pepřem a směsí zalijte těstoviny v pánvi (pod tou nechte zapnutý plamen na střední výkon). Navrch vmáčkněte pár na poloviny rozkrájených cherry rajčátek a nechte asi 4 minuty vejce tuhnout. Pak pánev vložte asi 10 minut do trouby a nechte dopéct.

Jak jste na tom s omeletami (ať už českými, italskými nebo španělskými) vy? A už jste se přihlásili do našich Soubojů receptů?

Reklama

Načítám