Článek
Postup
Krok 1: Řepy, brambor a mrkve by mělo být zhruba stejné množství (na objem). Zjednodušila jsem si práci a řepu jsem koupila už uvařenou. Jelikož někdo do salátu přidává i cibuli a u nás je trochu potíž koupit samotné sledě, pořídila jsem rovnou matjesy s cibulí. Majonézu můžete dát samotnou nebo ji zřeďte kysanou smetanou a lehce dochuťte hořčicí. Použila jsem půlku 250ml majonézy a půlku 180g smetany.
Nic víc na tuhle rybí pochoutku nepotřebujete
Krok 2: Zeleninu uvařte v dost osolené vodě doměkka, mrkev můžete vařit společně s brambory, jen ji vyndejte dřív. Vše oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Uvařené brambory oloupejte a stejně jako řepu nastrouhejte
Krok 3: Vejce vložte do vroucí vody, vařte 10 minut, poté ihned zchlaďte, oloupejte, a když trochu vychladnou, nasekejte. Rybu také pokrájejte.
Vajíčka někdo nedává, ale já myslím, že když už, tak už!
Krok 4: Šubu můžete chystat na víc způsobů: buď do mísy (i v opačném pořadí a poté ji vyklopit), nebo v miskách jako jednotlivé porce, nebo jako já do koláčové formy. Na dno rozložte rybu s cibulí, přidejte nastrouhané brambory, uhlaďte a potřete třetinou majonézy nebo majonézy se smetanou.
Šuba se dobře dělá v koláčové formě s odnímatelnými okraji, které pak snadno sundáte
Krok 5: Posypejte vajíčky, překryjte mrkví a opět potřete třetinou majonézy.
Další na řadu přicházejí vejce, mrkev a další majonéza
Krok 6: Teď už jen zakryjte řepou a zbylou majonézou a nechte v chladu několik hodin nebo nejlépe do druhého dne odležet.
Při servírování se jednotlivé složky promíchají, takže zpravidla není třeba nijak dochucovat
V Rusku se salát často zdobí vařeným hráškem, ale nám stačila snítka kopru
Máte také nějakou netradiční dobrotu, bez které se váš Silvestr neobejde? Co třeba tatarák nebo půlnoční guláš?