Hlavní obsah

Salát šuba aneb Sleď pod kožichem

Hodnocení:
(108)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Cože, ježek pod kobercem?! Ne, sleď pod kožichem! Neboli šuba. Tak zhruba probíhal rozhovor s mojí kamarádkou Anastasií, když mi nabídla tento bramborový salát z Ruska a Ukrajiny, který nesmí chybět na žádném jejich novoročním večírku. A nám se osvědčil i jako perfektní vyprošťovák!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 450 g matjesů v oleji
  • 5 vajec
  • 4 červené řepy
  • 5 brambor
  • 4 mrkve
  • 1/2 skleničky majonézy
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Řepy, brambor a mrkve by mělo být zhruba stejné množství (na objem). Zjednodušila jsem si práci a řepu jsem koupila už uvařenou. Jelikož někdo do salátu přidává i cibuli a u nás je trochu potíž koupit samotné sledě, pořídila jsem rovnou matjesy s cibulí. Majonézu můžete dát samotnou nebo ji zřeďte kysanou smetanou a lehce dochuťte hořčicí. Použila jsem půlku 250ml majonézy a půlku 180g smetany.

Foto: Jakub Jurdič

Nic víc na tuhle rybí pochoutku nepotřebujete

Krok 2: Zeleninu uvařte v dost osolené vodě doměkka, mrkev můžete vařit společně s brambory, jen ji vyndejte dřív. Vše oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

Foto: Jakub Jurdič

Uvařené brambory oloupejte a stejně jako řepu nastrouhejte

Krok 3: Vejce vložte do vroucí vody, vařte 10 minut, poté ihned zchlaďte, oloupejte, a když trochu vychladnou, nasekejte. Rybu také pokrájejte.

Foto: Jakub Jurdič

Vajíčka někdo nedává, ale já myslím, že když už, tak už!

Krok 4: Šubu můžete chystat na víc způsobů: buď do mísy (i v opačném pořadí a poté ji vyklopit), nebo v miskách jako jednotlivé porce, nebo jako já do koláčové formy. Na dno rozložte rybu s cibulí, přidejte nastrouhané brambory, uhlaďte a potřete třetinou majonézy nebo majonézy se smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Šuba se dobře dělá v koláčové formě s odnímatelnými okraji, které pak snadno sundáte

Krok 5: Posypejte vajíčky, překryjte mrkví a opět potřete třetinou majonézy.

Foto: Jakub Jurdič

Další na řadu přicházejí vejce, mrkev a další majonéza

Krok 6: Teď už jen zakryjte řepou a zbylou majonézou a nechte v chladu několik hodin nebo nejlépe do druhého dne odležet.

Foto: Jakub Jurdič

Při servírování se jednotlivé složky promíchají, takže zpravidla není třeba nijak dochucovat

Foto: Jakub Jurdič

V Rusku se salát často zdobí vařeným hráškem, ale nám stačila snítka kopru

Máte také nějakou netradiční dobrotu, bez které se váš Silvestr neobejde? Co třeba tatarák nebo půlnoční guláš?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek