Hlavní obsah
3,6
(21)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Ano, víme – segedín se dělá z kysaného zelí! Když vám ale koncem zimy dojde naložené zelí v soudku, a naopak vám zbude polovina obří hlavy čerstvého, je čas zkusit tento recept. Klidně mu říkejte třeba vepřový guláš se zelím a dejte mu šanci. Pochutnáte si.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 400 g vepřové plece
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 ks bobkového listu
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1/2 ks bílého zelí
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce octa 8%
  • 200 g smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Očistěte maso a nakrájejte ho na menší kostky. Jednu opravdu velkou cibuli (nebo dvě menší) oloupejte a nakrájejte nadrobno.

02.

Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, vsypejte cibuli, osolte, opepřete a cibuli za stálého míchání opečte dosklovata. Přidejte nakrájené maso a opečte ho ze všech stran. Maso pustí šťávu – hrnec nechte odklopený a za občasného míchání ji nechte vydusit až na tuk. V téhle chvíli se začne rozpadat i cibule: nejenomže tak jídlo příjemně zahustí a dodá mu chuť, na talíři pak ani nenajdete její kousky, které někomu můžou vadit.

03.

Až se šťáva vydusí a pod masem zůstane jenom tuk, stáhněte hrnec částečně z plamene. Přidejte rajčatový protlak, kmín a mletou červenou papriku a všechno dobře rozmíchejte v horkém tuku. Přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené, hrnec vraťte na oheň a přidejte menší bobkový list. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přiklopené maso zvolna duste asi 30 minut.

Tip: Pro pikantnější chuť přidejte trochu pálivé papriky nebo chilli.

04.

V mezičase nastrouhejte čerstvé zelí na jemné nudličky (budete potřebovat polovinu menšího zelí nebo čtvrtku opravdu velké hlávky). Až bude maso z poloviny měkké, přidejte ho do hrnce, promíchejte a přilijte ještě trochu vývaru. Duste pod pokličkou asi 10 minut.

05.

Přidejte ocet a krátce povařte. V hrnku prošlehejte metličkou smetanu s hladkou moukou. Za stálého míchání vlijte do hrnce a povařte na mírném ohni ještě asi 15 minut, občas promíchejte. Odstavte, nechte chvíli odpočinout a podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem. Na talíři můžete přidat i kopeček zakysané smetany.

Ten pravý segedínský guláš  bude ale samozřejmě vždy chutnější z domácího kysaného zelí. A na přípravu vám postačí jenom tři ingredience.

Související témata:

Načítám